svijetvijesti

Alarmantno upozorenje: Za nekoliko dana milioni Amerikanaca mogli bi ostati bez novca

Američka ministrica finansija Dženet Jelen upozorava da će Ameriku pogoditi “ekonomska katastrofa” ako se ne odredi gornja granica duga.

Američka ministrica finansija Dženet Jelen upozorila je da će neuspjeh Kongresa da podigne granicu duga „gurnuti“ SAD u finansijsku krizu.

„SAD su oduvijek plaćale svoje račune na vrijeme, ali preovlađujući konsenzus među ekonomistima i zvaničnicima trezora obje strane je da bi neuspjeh u povećanju limita duga izazvao široko rasprostranjenu ekonomsku katastrofu“, napisala je Dženet Jelen u tekstu objavljenom u listu Volstrit žurnal.

„Za nekoliko dana milioni Amerikanaca mogli bi biti bez novca. Mogli bismo da vidimo neograničena kašnjenja u kritičnim isplatama i skoro 50 miliona starijih osoba moglo bi neko vrijeme prestati da prima čekove socijalnog osiguranja. Milioni porodica koje se oslanjaju na mjesečne poreske olakšice za djecu mogle bi da dožive kašnjenja. Ukratko, Amerika ne bi ispunila svoje obaveze”, upozorila je ministrica.

Upozorenje je uslijedilo usred povećanja pritiska na demokrate da glasaju za povećanje gornje granice duga prije nego što gotovina već u oktobru nestane za servisiranje postojećih dugova savezne vlade.

Američki dug iznosio je u augustu oko 28,4 biliona dolara (znatno više od 100 odsto BDP-a).

Obračun gornje granice duga uslijedio je nakon odluke Kongresa da u ekonomiju uloži više od biliona dolara u posljednjih godinu i po dana kao odgovor na ekonomsku krizu izazvanu pandemijom korona virusa.

Republikanci i demokrate trenutno ne mogu da postignu dogovor u vezi sa dodatnom predloženom potrošnjom.

Zakonodavci će morati da usvoje hitan privremeni zakon o finansiranju do kraja mjeseca kako bi izbjegli gašenje vlade.

Kongres je povećao gornju granicu američkog duga otprilike 80 puta od šezdesetih godina, pri čemu se savezni dug brzo približio 29 biliona dolara, a ukupne obaveze – koje uključuju savezni dug plus druge javne i privatne obaveze – iznose više od 85 biliona dolara, ili četiri puta više od američkog BDP-a.

(Sputnik)

Show More

Related Articles

Back to top button