BALKANiranvijesti

Počasne plakete za iranske karikaturiste na festivalu u Hrvatskoj

Dvojica iranskih karikaturista Majid Amini i Fakhreddin Doust-Mohammad primili su počasnu plaketu na 16. Međunarodnom festivalu karikatura u Solinu.

Fakhreddin Doust-Mohammad predstavio se na festivalu sa pet radova o arheološkim nalazištima i načinima njihovog očuvanja. Njegova nagrađena karikatura prikazuje tkalju koja prati muzičara dok svira, kao da su prediva za tepih njen muzički instrument. Djelo pokušava ilustrirati da muzika postoji na iranskom tepihu.

Aminijeva karikatura prikazuje Koloseum u Rimu u obliku velikog sata. Amini je izlagao svoja djela na brojnim izložbama te je na međunarodnom takmičenju “We Defeat Coronavirus International Cartoon Contest” održanom 2020. godine u Iranu osvojio nagradu po izboru publike. On je takođe osvojio treću nagradu na 22. Aydin Dogan međunarodnom festivalu karikature održanom 2005. godine u Ankari.

Doust-Mohammad je sa svojim radovima učestvovao na izložbama u Južnoj Koreji, Belgiji, Kini, Siriji i nekoliko drugih zemalja i nagrađen je na nekoliko međunarodnih događaja.

16.Međunarodni festival karikatura u Solinu održava se od 17. do 19. septembra 2021. u saradnji s Turističkom zajednicom grada Solin, karikaturistom Markom Ivićem, Javnom ustanovom u kulturi Zvonimir, Gradskom knjižnicom Solin i Gradom Solinom.

Riječ je o festivalu koji je već širom prepoznat, a na kojem učestvuje preko hiljadu autora iz raznih zemalja svijeta.

 

(Iribina/ifilmbalkan)

Show More

Related Articles

Back to top button