bliski istokSirijasvijetvijesti

Francuski Lafarge nije uspio odbaciti optužbe za zločine protiv čovječnosti u Siriji

Lafarge je optužen da je platio milione eura terorističkim grupama, uključujući ISIL, kako bi njegova tvornica cementa na sjeveru Sirije radila tokom prvih godina rata u toj zemlji.

Vrhovni sud Francuske poništio je presudu nižeg suda kojom se odbacuju optužbe podignute protiv cementnog giganta Lafarge za dosluh s terorističkom grupom ISIL u zločinima protiv čovječnosti širom Sirije.

Presuda od utorka predstavlja veliki korak unazad za Lafarge, koji je optužen da je platio skoro 13 miliona eura (15,3 miliona dolara) terorističkim grupama, koje podržavaju strane države, uključujući ISIL, kako bi njegova tvornica cementa na sjeveru Sirije radila prve godine masovne oružane pobune sponzorirane od strane stranaka čiji je cilj bio svrgavanje vlade predsjednika Bašara al-Assada.

Lafarge – koji se 2015. spojio sa švicarskim gigantom građevinskog materijala Holcim – priznao je da je njegova sirijska podružnica ipak platila posrednicima da postignu dogovor s raznim terorističkim grupama u Siriji kako bi omogućili kretanje svog osoblja i proizvodnju unutar ratne zone.

Međutim, korporacija negira bilo kakvu odgovornost za novac koji je završio u rukama terorističkih grupa i bori se da se slučaj odbaci.

Francuska je prvobitno pokrenula istragu o sirijskim aktivnostima Lafarge-a u junu 2016. godine, nakon izvještaja francuske novinarke Dorothée Myriam Kellou koje su objavili dnevnik Le Monde i FRANCE 24, otkrivajući poslove koje je Lafarge sklopio s nizom terorističkih grupa u Siriji.

Apelacioni sud u Parizu povukao je optužbu za zločine protiv čovječnosti protiv kompanije za proizvodnju cementa 2019., tvrdeći da prihvaća da te isplate nisu imale za cilj da pomognu jezivoj terorističkoj kampanji pogubljenja i mučenja ISIL-a protiv provladinih snaga i civila.

Sud je, međutim, donio odluku da se kompanija krivično goni po još tri optužbe – finansiranje terorizma, kršenje embarga EU i ugrožavanje života drugih.

Poništavajući zaključke nižeg suda o saučesništvu, najviši apelacioni sud Francuske presudio je u utorak da “neko može biti saučesnik u zločinima protiv čovječnosti čak i ako nema namjeru da bude povezan sa počinjenim zločinima”.

“Svjesno plaćanje nekoliko miliona dolara organizaciji čija je jedina svrha bila isključivo zločinačka dovoljna je za saučesništvo”, dodaje se.

Sudije su također podvukle da bi “brojna djela saučesništva” ostala nekažnjena ako bi sudovi usvojili blaže tumačenje.

Osim cementare, osam rukovodilaca Lafarge-a – uključujući bivšeg izvršnog direktora Brunu Laffonta – također su optuženi za finansiranje terorističke grupe i/ili ugrožavanje života drugih.

Prema izvještaju, presuda od utorka ne znači da će se Lafarge automatski suočiti sa najtežim optužbama zbog svojih postupaka u Siriji posljednjih godina.

Velika francuska korporacija nije prva multinacionalna kompanija optužena za saučesništvo u zločinima protiv čovječnosti zbog svojih aktivnosti u zemlji u kojoj su građana pretrpjeli ozbiljna kršenja prava.

Međutim, takvi krivični slučajevi protiv moćnih zapadnih korporacija rijetko budu presuđeni.

Dvanaest Nigerijaca izvelo je anglo-holandskog energetskog giganta Shell na sud u SAD-u, optuživši multinacionalnu korporaciju za podržavanje sudskih ubistava, mučenja, silovanja i zločina protiv čovječnosti u delti Nigera 1990-ih.

Vrhovni sud SAD-a, međutim, stao je na stranu moćne kompanije i odbacio slučaj 2013. godine, tvrdeći da američki sudovi nemaju nadležnost po tom pitanju.

Istovremeno, mnogi američki političari imaju velika ulaganja u zapadnim korporacijama i bliske veze s uticajnim lobistima koji predstavljaju takve firme u sve tri grane američke vlade.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button