bliski istokvijesti

Uzalud potrošene milijarde: Švicarski list o američkom „naslijeđu“ u Afganistanu

Amerika je uložila u Afganistan oko bilion dolara, ali su svi pokušaji da se zemlja pretvori u demokratsku pravnu državu – propali, piše švicarski list Neue Zürcher Zeitung.

Prema navodima lista, milijarde američkih poreskih obveznika potrošene su na rat, a samo manji dio novca otišao je na obnovu zemlje. Zbog rasipanja i necelishodnog korištenja novca, Vašington se nije uspješno pokazao u Afganistanu, smatra autor članka.

Milijarde dolara uzalud su potrošene i nakon povlačenja SAD iz Afganistana malo šta će ostati, ističe list.

Kao što je poznato, nakon gotovo 20 godina rata, vlast u Afganistanu ponovo je u rukama pokreta „Taliban“.

S tim u vezi, Neue Zürcher Zeitung piše da je propao plan bivšeg američkog predsjednika Džordža Buša Mlađeg i njegove vlade da pretvore Afganistan u demokratsku pravnu državu. Autor članka kaže da je od tog plana ostalo oko 240.000 žrtava i visoki računi za američke poreske obveznike.

Prema podacima specijalnog generalnog inspektora za obnovu Afganistana, Amerikance je rat koštao već  bilion dolara. Kako se navodi, najveći dio tog novca, odnosno 837 milijardi uloženo je u rat, a svega 133 milijardi dolara na obnovu zemlje.

Međutim, podaci pokazuju da je od troškova namijenjenih obnovi zemlje značajan dio otišao na bezbjednost. Oko 36,3 milijardi dolara uloženo je u razvoj zemlje, odnosno u infrastrukturne projekte, socijalne programe, kao i zdravstveni sistem.

„Troškovi američke vlade na projekte humanitarne pomoći ograničeni su na 4,2 milijarde dolara“, piše švicarski list.

Platforma „ProPablika“ prikupila je izvještaje jednog nadzornog resora koji istražuje rasipanje, prevaru ili zloupotrebu novca poreskih obveznika.

S tim u vezi, u izvještaju generalnog inspektora iz 2015. godine otkriveno je da je, uprkos 8,2 milijarde dolara koje su SAD potrošile na borbu protiv trgovine droge u Afganistanu, ta zemlja i dalje najveći proizvođač opijuma na svijetu.

Prema podacima platforme, propali su i drugi skupi američki projekti. Jedan od takvih primjera je izgradnja puteva na šta je uloženo dvije milijarde dolara a sami Afganistanci nisu mogli da ih održavaju u dobrom stanju zbog nedostatka sredstava i tehničkih mogućnosti.

Nakon što su talibani preuzeli vlast u zemlji može da se konstatuje da su afganistanske oružane snage, na čiju obuku je potrošeno mnogo novca, morale da priznaju poraz u rekordnom roku, navodi se u članku.

Korupcija, loše upravljanje i odsustvo borbenog duha samo su neki od razloga zbog čega uložen novac nije donio očekivani uspeh, smatra autor. Efekat američkog prisustva u zemlji vjerovatno nije postojan u mnogim regionima Afganistana, zaključio je švicarski list.

Show More

Related Articles

Back to top button