bliski istokiranvijesti

Pošiljka goriva iz Irana razbija američku finansijsku, ekonomsku i političku opsadu Libanona

Član libanonskog parlamenta kaže da je američka finansijska, ekonomska i politička opsada počela da se razbija predstojećim dolaskom prvog iranskog broda s gorivom u Libanon.

“Dok se Libanonci pripremaju za primanje iranskog goriva dolaskom prvog tankera, vrata američke blokade su se počela probijati, a Libanonu se otvaraju mogućnosti da ublaži uticaje krize, nakon što je američka administracija bila prisiljena odustati od svojih prijetnji i maksimalnog pritiska pred voljom libanonskog naroda ”, rekao je Hassan Fadlallah u saopštenju u subotu.

Dodao je da je američka administracija pokušala iskoristiti opsadu da nametne svoju volju Libanonu, prije nego što je shvatila negativne i obrnute posljedice svoje neuspješne politike.

„Teret na ovom brodu bit će precizan metak koji će razbiti finansijsku, ekonomsku i političku opsadu nametnutu našem narodu, pogotovo jer će doprijeti do onih kojima je to potrebno, putem transparentnog i javnog mehanizma u kojem nema mjesta za monopoliste, krijumčare, posrednike u politici i američka investicijska udruženja, koji trguju s bolom naroda ”, rekao je Fadlallah.

Dužnosnik je napomenuo da, osim osiguravanja potrebnog goriva za Libanon, iranska pošiljka je osporila samoproglašeno pravo Sjedinjenih Država da odlučuju o zvaničnim odnosima Libanona i Sirije i sprječavaju uvoz električne energije i plina kroz Siriju.

Fadlallah je dodao da je humanitarna inicijativa Hezbollaha, da uveze prijeko potrebno gorivo iz Irana, uprkos protivljenju SAD, jedna od mnogih karata snage koju otpor posjeduje za odbranu prava libanonskog naroda na pristojan život.

Prvi tanker s iranskim gorivom je prema izvještajima medija u četvrtak ušao u teritorijalne vode Sirije kako bi istovario svoj teret, koji će se zatim cisternama prebaciti u Libanon. Upućeni izvori rekli su da će dva druga iranska broda također isporučiti svoj teret u Libanon putem istog mehanizma.

Nedostatak goriva u Libanonu doveo je do zatvaranja preduzeća i vladinih ureda, prijeteći da će uzrokovati nestanke u bolnicama i zaustaviti transport i druge vitalne sektore u toj arapskoj zemlji.

Plan o kupovini iranskog goriva, koji je 19. augusta najavio generalni sekretar libanonskog pokreta otpora Hezbollah, Sejjed Hassan Nasrallah, smatra se prekretnicom po američke sankcije, koje su ozbiljno pogodile Libanon i Iran.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button