bliski istokiranvijesti

Saradnja Irana i Saudijske Arabije koristit će regionu i muslimanskom svijetu

 Pomoćnik iranskog ministra vanjskih poslova i generalni direktor za poslove Perzijskog zaljeva Ministarstva vanjskih poslova Irana izrazio je namjeru svoje zemlje da na maksimalnom nivou sarađuje sa svim svojim susjedima, rekavši da će veze Teherana i Rijada biti u interesu cijele regije i muslimanskog svijeta.

“Mislimo da će saradnja između Irana i Saudijske Arabije kao dvije muslimanske zemlje imati koristi za pitanja muslimanskog svijeta, kao i regiona, te unaprijediti regionalnu saradnju”, rekao je Alireza Enajati u intervjuu za današnje izdanje iranskog dnevnog lista Etemad objavljen.

Iranska i saudijska delegacija do sada su održale tri kruga razgovora u glavnom gradu Iraka, Bagdadu, rekao je on.

Četvrti krug, dodao je, odgođen je za vrijeme pogodno za obje strane, jer nova vlada preuzima dužnost u Iranu, a Saudijska Arabija se bavi pitanjima održavanja hadždža.

“S iranske strane, pregovori su temeljna odluka države.”, rekao je Enajati.

Naglasio je da Iranu i Saudijskoj Arabiji nije potreban posrednik u njihovom dijalogu, koji uključuje bilateralna, regionalna i transregionalna pitanja.

“Ako bilateralne veze između Irana i Saudijske Arabije uđu u novu fazu, to će definitivno otvoriti put za regionalne razgovore i saradnju i poboljšati pozicije obje države u regiji”, rekao je.

Saudijska Arabija je zauzela novi pristup regionu i rješavanju regionalnih pitanja, rekao je zvaničnik, dodajući da ima utisak da je Rijad ozbiljan u pogledu dijaloga s Teheranom.

„Iranske ideje temelje se na saradnji sa zemljama regiona. Vjeruje da je, ako negdje postoji problem, nesporazum ili znak pitanja, dijalog najbolji i možda jedini način da se unaprijede interesi ”, rekao je.

„Iranska ruka prijateljstva proužena je prema svim zemljama u regionu bez izuzetka. Svi koji su prihvatili tu ruku svjedočili su korisnim i efikasnim koracima koje je poduzeo Iran. ”

Saudijska Arabija je prekinula diplomatske odnose s Iranom u januaru 2016. nakon što su iranski demonstranti, razjareni saudijskim pogubljenjem istaknutog šiitskog učenjaka i aktiviste šejha Nimra al-Nimra, upali u saudijsku ambasadu u Teheranu.

Od tada je Saudijska Arabija zauzela oštar ton prema Iranu i snažno podržala američku kampanju “maksimalnog pritiska” protiv Islamske Republike.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button