bliski istokvijesti

Reakcije bliskoistočnih zemalja na talibansko preuzimanje vlasti u Afganistanu

Regionalne zemlje, entiteti i ličnosti reagirale su na zauzimanje Afganistana od strane talibana nakon naglog vojnog povlačenja Sjedinjenih Država, čime je okončan uzaludni dvodecenijski rat u toj južnoazijskoj zemlji.

U saopštenju objavljenom u ponedjeljak, glavni muftija Omana “čestitao” je afganistanskom narodu zbog preuzimanja vlasti od strane talibana.

“Čestitamo bratskom muslimanskom narodu Afganistana na jasnoj pobjedi i velikoj pobjedi nad agresorom, i čestitamo i sebi i cijelom islamskom narodu na ispunjenju iskrenog Božjeg obećanja”, napisao je Ahmad bin Hamad al-Khalili na svom nalogu na Twitteru.

Ahmad al-Raysuni, čelnik Međunarodne unije muslimanskih učenjaka (IUMS), čestitao je talibanima na “protjerivanju američkih i evropskih osvajačkih snaga. Ovo je čisto afganistansko postignuće koje je došlo zahvaljujući kontinuiranom džihadu, strpljenju i žrtvama“ – rekao je.

On je također izrazio spremnost IUMS -a “da primi učenjake Afganistana … i pregovara s njima o pitanjima islama i primjeni islamskog šerijata”.

Palestinska grupa otpora Hamas pohvalila je “pobjedu” talibana protiv dvije decenije duge američke okupacije, čestitajući afganistanskom narodu na porazu Sjedinjenih Država.

Osim toga, ministarstvo vanjskih poslova Kuvajta je u saopštenju navelo da je “ozbiljno zabrinuto” zbog razvoja događaja u Afganistanu, pozivajući sve uključene strane da budu maksimalno suzdržane kako bi spasile živote i osigurale nesmetan odlazak stranih diplomata.

Očuvanje sigurnosti i stabilnosti Afganistana, osim zaštite prava njegovog naroda, zahtijeva i kolektivne napore svih uključenih, dodaje se.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom u utorak u Amanu, jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi rekao je da se njegova zemlja nada da će vidjeti vladu jedinstva u Afganistanu.

Cavusoglu je sa svoje strane rekao da Turska vodi dijalog sa svim stranama u Afganistanu, uključujući talibane i da će nastaviti podržavati afganistanski ekonomski razvoj, stabilnost i mir.

“Pozdravljamo poruke koje su do sada dali talibani” strancima i diplomatskim misijama, kao i narodu Afganistana, rekao je. “Nadam se da ćemo to vidjeti i na djelu.”

Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je talibane da očuvaju živote i sigurnost, izrazivši nadu da će se situacija u Afganistanu stabilizirati što je prije moguće.

“Kraljevina stoji iza izbora koje afganistanski narod napravi bez miješanja”, navodi se u saopćenju.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) potvrdili su da pomno prate razvoj događaja u bratskom Afganistanu, naglašavajući potrebu da se tamo hitno postigne stabilnost i sigurnost.

Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje UAE izrazilo je nadu da će afganistanske strane uložiti sve svoje napore za uspostavljanje sigurnosti i postizanje stabilnosti i razvoja u Afganistanu na način koji ispunjava nade i težnje njegove nacije.

Odvojeno, Anwar Gargash, diplomatski savjetnik predsjednika UAE -a, rekao je da su izjave talibana “ohrabrujuće”.

“Nacije se ne grade osvetom, već amnestijom, dijalogom i tolerancijom”, napisao je on na Twitteru. “Nadamo se da će Afganistanci okrenuti stranice patnje u korist mira i prosperiteta.”

U bilješci koju je objavila web stranica 26sep, jemenski premijer Abdel-Aziz bin Habtour naglasio je ponižavajući neuspjeh Zapada, predvođen Sjedinjenim Državama, u Afganistanu i lekcije koje iz njega treba naučiti.

Kao što historija pokazuje, strani svajači će se suočiti s porazom, rekao je. “Uprkos najnaprednijoj vojnoj opremi na svijetu, Organizacija Sjevernoatlantskog saveza (NATO) izgubila je hiljade vojnika … Nakon poraza, NATO danas napušta siromašnu i fragmentiranu zemlju lišenu sredstava modernog života. To je ono što osvajače čeka kroz historiju, ali sloboda koju su stekli narodi Afganistana vrijednija je od svega drugog. ”

Upozorio je i na posljedice monopolizacije moći, savjetujući talibanima da izvuku pouke iz onoga što se dogodilo prije 20 godina.

“Najvažnije lekcije su za one koji su sarađivali i sprijateljili se s okupatorima. Oni nisu dobrodošli u slobodnoj zemlji i moraju živjeti kao bjegunci zbog izdaje svoje domovine, svoje vjere i historije ”, rekao je.

Iranski predsjednik Ibrahim Raisi nazvao je sigurnost, stabilnost i dobrobit pravima afganistanskog naroda i naglasio: “Iran radi na uspostavljanju stabilnosti, što je danas prva potreba Afganistana kao susjeda i bratske zemlje i poziva sve grupe da postignu nacionalni sporazum.”

Ističući kako Islamska Republika Iran vjeruje da je vladavina volje naroda Afganistana uvijek bila izvor sigurnosti i stabilnosti, Raisi je rekao: “Praćenjem razvoja u ovoj zemlji, Iran je posvećen svojim susjedskim odnosima sa Afganistanom. ”

“Vojni poraz i povlačenje američkih snaga iz Afganistana trebali bi postati prilika za povratak života, sigurnosti i trajnog mira u ovoj zemlji”, podvukao je.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button