iranvijesti

Iranski vrhovni lider: Neprijatelji ne žele da Iran širi odnose s Kinom, Rusijom i susjedima

Vrhovni lider Irana, Sejjid Ali Hamenei, sinoć se uživo obratio naciji putem medija, te se osvrnuo na nekoliko važnih tema.

Na samom početku, iranski lider govorio je o značaju posljednje tećine mjeseca Ramazana i Noći kadra koja se nalazi u njoj. Također, podsjetio je da se u njoj sjeća i na ubistvo velikog Poslanikovog ashaba i Imama Alije (a.s.) od strane neprijatelja islama. Govoreći o karakteristikama Imama Alije, rekao je da prema njemu gaje ljubav i poštovanje i muslimani i nemuslimani.

Kazao je da su tu veliku ličnost historije islama, koja je imala i položaj imameta – duhovnog i svjetskog vodstva muslimana – krasile osobine poput zapanjujuće pravednosti bez ikakve diskriminacije, hrabrost, plemenitost i samilost prema slabima, odlučnost prema siledžijama, predanost, mudrost itd.

Ajatullah Hamenei je kazao da je slijeđenje Imama Alije velika dužnost, a kao primjer istinskog sljedbenika naveo je šehida Kasima Sulejmanija.

Osvrnuo se i na obilježavanje Dana učitelja i značajnu ulogu učitelja i profesora koju imaju u društvu i među mladom populacijom.

Zatim je govorio o položaju radnika i načinu poboljšanja njihovog statusa u društvu.

„Poslanik je ljubio ruke radnicima“ – podsjetio je on i rekao da se jačanjem unutrašnje proizvodnje mogu prevazići uticaji sankcija.

Lider je pozvao građane da izađu na izbore i istakao da su svi iranski izbori održani pravilno bez prevara koje bi dovele do promjena rezultata.

U drugom dijelu svog obraćanja, on se osvrnuo na pitanja od međunarodnog značaja rekavši da su Amerikanci već godinama nezadovoljni zbog uticaja Irana u regionu i svega onoga što je postigao šehid Kasim Sulejmani i snage Kuds, koje je predvodio.

Rekao je da Zapad želi da se Iran vrati u vrijeme njihove prevlasti.

„Zato se oni protive bilo kakvim diplomatskim naporima da Iran proširi odnose s Kinom i Rusijom i susjedima“ – istakao je i podsjetio da stvaraju pritisak na zvaničnike susjednih zemalja da ne putuju u Iran.

Izvor: TV Sahar

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related Articles

Back to top button