bihvijesti

OHR: Kada procijeni da je najoptimalniji trenutak, Incko će poduzeti korake

Visoki predstavnik Valentin Incko je zatražio oduzimanje povelje s odlikovanjima dodijeljenje osuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić. 

U pismu upućenom predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljku Čubriloviću, dao je rok od tri mjeseca, do kraja aprila 2021. godine, da NSRS oduzme povelje s odlikovanjima. Međutim, Narodna skupština RS nije ispoštovala ovaj rok. Na posljednjoj sjednici NSRS našla se i tačka koja tretira Inckovo pismo, ali poslanici o njoj nisu raspravaljali, te je nastavak sjednice zakazana za maj.

– Visoki predstavnik prati sve aktivnosti političkih subjekata, kao i institucija, u vezi sa svojim zahtjevom da se pravomoćno presuđenim ratnim zločincima oduzmu odlikovanja koja im je dodijelila Narodna skupština Republike Srpske. Kada procijeni da je najoptimalniji trenutak u korist građana Bosne i Hercegovine i u funkciji pomirenja, poduzet će sljedeće neophodne korake –  kazali su za N1 iz OHR-a na upit o tome koje će korake poduzeti Incko nakon što nije ispoštovan rok.

Podsjećamo, povelje je 24. oktobra 2016. godine dodijelio Organizacioni odbor, kao ad hoc tijelo koje su činili svi dosadašnji predsjednici NS, rukovodstvo Devetog saziva i šefovi klubova poslanika tog saziva, za obilježavanje 25 godina rada NSRS.

(Avaz)

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related Articles

Back to top button