bliski istokvijesti

Human Rights Watch: Izrael čini zločin apartheida

Izraelske vlasti čine zločin apartheida nad Arapima na okupiranim teritorijama i unutar vlastitih granica, saopćila je međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW).

U novom izvještaju, HRW navodi da postoji “sveobuhvatna politika izraelske vlade da održi dominaciju jevrejskih Izraelaca nad Palestincima”.

Zahtijeva od Međunarodnog krivičnog suda da istraži sve one koji su umiješani.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je izvještaj kao “nerazuman i lažan”. Optužilo je Human Rights Watch da ima “dugogodišnju antiizraelsku agendu” i da provodi dugotrajnu kampanju koja “nema veze s činjenicama ili stvarnošću na terenu”.

Izraelska arapska manjina čini nešto više od 20 posto stanovništva, dok najmanje 2,5 miliona Palestinaca živi na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, a 350.000 u istočnom Jerusalemu pod okupacijom Izraela. Oko 1,9 miliona Palestinaca živi u Pojasu Gaze, za koji UN smatraju da je također pod okupacijom Izraela.

Izrael je okupirao teritorije u ratu na Bliskom istoku 1967. godine. Iz Gaze se povukao 2005. godine, ali još uvijek kontroliše većinu granica, kao i zračni prostor i vode u blizini obale.

(TV Sahar/Agencije)

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related Articles

Back to top button