bliski istokvijesti

Američki ambasador u Ankari pozvan u MVP nakon Bidenove izjave o stradanju Armena

Turska je sinoć najsnažnije odbacila izjave američkog predsjednika o događanjima 1925.god, te je pozvala američkog ambasadora u Ankaru u sjedište Ministartva vanjskih poslova.

Američki predsjednik prethodno je opisao ubistva Armenaca tokom Prvog svjetskog rata genocidom u saopštenju objavljenom u subotu, postavši tako prvi američki predsjednik koji je upotrijebio taj kontraverzni naziv, uprkos snažnom protivljenju Turske.

Kako javlja turski Daily Sabah, Biden je izjavio:

„Sjećamo se života onih koji su poginuli u genocidu nad Armencima u osmanskom dobu i izražavamo predanost sprječavanju takvog zločina, da se nikada ne ponovi.“

Tursko ministarstvo također je kazalo da će Sjedinjene Države tom izjavom otvoriti duboku ranu koja „podriva zajedničko povjerenje i prijateljstvo“.

„Pozivamo američkog predsjednika da ispravi ovu tešku pogrešku koja nema drugu svrhu osim da zadovolji određene političke krugove i da podrži napore usmjerene na uspostavljanje prakse mirnog suživota u regiji, posebno među turskom i armenskom nacijom, umjesto služenja planovima onih krugova koji pokušavaju poticati neprijateljstvo iz povijesti “, navodi se u saopštenju.

Izvor: TV Sahar

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related Articles

Back to top button