svijetvijesti

SAD: Majk Pompeo više od 100 puta zloupotrijebio položaj

 Bivši američki državni sekretar Majk Pompeo više od 100 puta je zloupotrijebio položaj i prekršio etička pravila tražeći od zaposlenih u Stejt departmentu da obavljaju privatne poslove za njega i njegovu suprugu, saopšteno je iz službe unutrašnje kontrole američke vlade.

Od zaposlenih u Stejt departmentu Pompeo i njegova supruga tražili su se bave njhovim kućnim ljubimcem, da šalju božićne čestitke, organizuju privatne skupove i obavljaju nabavke, navodi se u izvještaju Rojtersa.

U zvaničnom dokumentu se navodi da je Sjuzen Pompeo dva puta tražila od službenika Stejt departmenta da joj zakazuju posjete frizerskom salonu, a jedan pomoćnik državnog sekretara bio je angažovan da Pompeovom sinu obezbijedi popust na smještaj u hotelu.

Majk Pompeo je odbacio navode iz izvještaja i nazvao ga politički motivisanim dokumentom sa brojnim činjeničnim greškama.

Tokom svog mandata u Stejt departmentu Pompeo je imao zategnute odnose sa službom unutrašnje kontrole, a predsjednik Donald Tramp je na zahtjev državnog sekretara smijenio generalnog inspektora Stiva Linika koji je istraživao slučaj Pompeo.

Majk Pompeo se smatra jednim od republikanaca sa ambicijom da se kandiduje na predsjedničkim izborima 2024. godine, dodaje Rojters.

(Tanjug/Foto/AP)

Show More

Related Articles

Back to top button