BALKANbihvijesti

Zvizdić: Podjela BiH biće moguća kada slovenačke regije pripadnu Austriji, Italiji i Hrvatskoj

Potpredsjednik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić (SDA) izjavio je da nikada neće biti realizovane ideje iz “non papera”, premijera Slovenije Janeza Janše, u kojem se analizira mogućnost raspada BiH.

“U medijima čitamo da postoji ‘non paper’, koji je navodno sačinjen u kabinetu aktuelnog premijera Slovenije Janeza Janše, a u kome se predlaže podjela BiH tako da entitet RS pripadne Srbiji, a dio kantona Hrvatskoj. To će biti moguće kada slovenačka regija Koruška pripadne Austriji, Goriška Italiji, a čitav Piranski zaliv Hrvatskoj”, napisao je Zvizdić na svom Tviter profilu.

On je istakao da se to neće desiti nikada, dodavši da je nepovredivost granica međunarodno priznatih država temelj međunarodnog poretka.

Slovenački portal “Necenzurisano” objavio je sadržaj neslužbenog diplomatskog dokumenta, “non paper”, koji je premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel, u kome su iznesene ideje za podjelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova sa Albanijom.

Prema tom dokumentu, kantoni sa hrvatskom većinom u BiH bili bi pripojeni Hrvatskoj, dok bi ostatak sa bošnjačkom većinom ostala nezavisna država BiH, prenosi Beta.

Show More

Related Articles

Back to top button