svijetvijesti

Peking: Amerika želi posvađati Kinu i muslimanski svijet

Peking kaže da Sjedinjenim Državama i nekim evropskim zemljama “nije baš stalo do muslimana”, ali da koriste pitanje ujgurskih muslimana kako bi posijali razdor između Kine i muslimanskog svijeta.

U nizu objava na Twitteru u nedjelju, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Kine, Hua Chunying dovela je u pitanje namjere iza kojih su SAD i druge evropske države objavile potporu Ujgurima u zapadnom Xinjiangu, skrećući pažnju na raširenu diskriminaciju muslimana u njihovim vlastitim zemljama, kao i to da SAD vodi ratove u muslimanskim zemljama pod izgovorom borbe protiv terorizma.

„Očito je da neki u SAD-u i Evropi zapravo ne brinu o muslimanima. Ili kako su mogli nakon 11. septembra udariti na toliko muslimanskih zemalja u ime antiterorizma da je stotine hiljada muslimana ubijeno, a milioni raseljeni? ” napisala je ona.

Također je ukazala na ozbiljnu diskriminaciju muslimana u SAD-u i nekim evropskim zemljama.

“Ipak, čini se da ih posebno zanima narod Ujgura u Xinjiangu”, dok u Kini postoji 56 etničkih grupa, rekla je glasnogovornica.

„Jasno je da oni ne žele ništa drugo nego da slome kinesko jedinstvo, sigurnost i stabilnost da bi zaustavili uspon Kine; i posijati razdor između Kine i muslimanskog svijeta kako bi skrenuli pažnju sa vlastite diskriminacije i progona muslimana ”, napisala je.

“Za većinu muslimanskog naroda Sjedinjene Države zasigurno nisu najsigurnija zemlja u kojoj se može živjeti”, naglasila je Chunying.

Njene su primjedbe uslijedile nakon što su Britanija, Sjedinjene Države, Evropska unija i Kanada optužile Kinu zbog navoda o kršenju ljudskih prava u vezi s etničkom muslimanskom manjinskom skupinom u Xinjiangu.

Peking žestoko negira izvještaje da su Ujguri nepravedno marginalizirani i odbacuje optužbe Zapada kao miješanje u kineske unutrašnje poslove.

Uglavnom muslimansko-turska etnička grupa Ujgura, koja čini oko 45 posto stanovništva u toj kineskoj pokrajini, već dugo optužuje Peking za kulturnu, vjersku i ekonomsku diskriminaciju.

Kina odbacuje optužbu i zauzvrat optužuje „ prognane separatističke grupe“ za planiranje napada u resursima bogatom Xinjiangu, koji je strateški smješten na granicama Srednje Azije.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u subotu da je uvelo sankcije određenom broju američkih i kanadskih zvaničnika u znak odmazde zbog sličnih poteza protiv Pekinga.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button