iranvijesti

Iran: Oni koji krše ljudska prava ne mogu držati lekcije drugima o njima

 Teheran je odbacio kredibilitet politički orijentisane rezolucije protiv Irana koju je usvojilo Vijeća za ljudska prava rekavši da oni koji krše prava drugih naroda ne mogu davati lekcije o ljudskim pravima i moraju biti odgovorni za vlastite zloupotrebe.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova IR Iran, Said Khatibzade, rekao je danas da određene evropske zemlje stoje iza sporne rezolucije koju je nazvao ilegalnom.

Jučer je Vijeće za ljudska prava – HRC, usvojilo rezoluciju s 21 glasom za, 12 protiv i 14 suzdržanih i produžilo mandat specijalnog izvjestitelja o stanju ljudskih prava u Iranu, Javaidu Rehmanu, na godinu dana.

Zemlje koje su glasale za uglavnom su bile evropske zemlje i vlade koje se smatraju njihovim vazalnim zemljama poput Fidžija, Maršalskih Ostrva i Bahreina.

Khatibzade je kritikovao rezoluciju i produžetak mandata Rehmanu, čiji izvještaji ne spominju smrti desetina iranske djece i stotina pacijenata kojima nedostaju lijekovi zbog američkih sankcija.

„Zemlje koje zloupotrebljavaju prava drugih nacija ne mogu se prikazivati zagovornicima ljudskih prava, niti mogu suditi drugim državama o stanju ljudskih prava. Umjesto toga, oni moraju odgovarati za vlastite zločine u vezi s očitim kršenjem ljudskih prava “, rekao je iranski zvaničnik.

On je naglasio da se Iran uvijek pridržavao svojih obaveza prema građanima i međunarodnoj zajednici uprkos američkom ekonomskom terorizmu.

Khatibzade je također istakao da je Iran religijska demokratija i da nastoji promovisati ljudska prava na nacionalnom, regionalnom i internacionalnom nivou u okviru svojih religijskih dužnosti i Ustava.

Iranski zvaničnik kritikovao je sponzore rezolucije zbog njihove instrumentalne i političke upotrebe ljudskih prava i odbijanja da priznaju uvjerenja i kulturne vrijednosti koje su specifične za svaku naciju.

Pod utjecajem propagande i psihološkog ratovanja, oni su odvojeni od stvarnosti i šute o flagrantnim kršenjima prava iranske nacije pod okrutnim zapadnim sankcijama, dodao je.

Glasnogovornik je osudio politizaciju pitanja ljudskih prava i primjenu duplih standarda, rekavši da bi oni koji su kreirali anti-iransku rezoluciju trebali iznijeti svoja stajališta po pitanju nasilnog obračuna s nedavnim demonstracijama u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: TV Sahar

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related Articles

Back to top button