svijetvijesti

Lavrov kineskim medijima: Treba napustiti platne sisteme koje kontroliše Zapad

Sergej Lavrov smatra da savremene realnosti ukazuju na potrebu napuštanja korištenja međunarodnih platnih sistema koje kontroliše Zapad.

Šef ruske diplomatije rekao je kineskim medijima: “Moramo se odmaknuti od tih platnih sistema”.

Nije do kraja otkrio kako se to u Moskvi zamišlja, ali je naglasio:

“Moguće rizike novih sankcionih pritisaka bolje je smanjiti jačanjem sopstvene tehnološke nezavisnosti posebno prelazom na plaćanja u nacionalnim valutama, kao i u međunarodnim valutama, koje su alternativa dolaru”.

Nezavisno od ovoga, Lavrov je upozorio da bi uvođenje pasoša za vakcinaciju protiv koronavirusa za ulazak u druge zemlje moglo dovesti do pojave novih linija razdvajanja u svijetu i kršenja ljudskih prava.

Sigurno nimalo slučajno, istovremeno je Ministarstvo finansija Rusije upozorilo na “naglo povećane rizike hapšenja i blokiranja ruske imovine u Sjedinjenim Državama i zapadnoj Evropi”.

Kao jednu od parirajućih mjera, predložilo da se sredstva Fonda nacionalnog blagostanja koriste za davanje stranim vladama kredita za kupovinu ruskih proizvoda.

Ruski eksperti su uvjereni da će to pomoći smanjenju rizika od blokade a s druge strane – i ubrzati ekonomiju bez vještačkog upumpavanja novca.

Za ovakve kredite bi iz Fonda trebalo da tokom tri naredne godine bude odobreno ukupno 1 bilion rubalja.

(Fakti)

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related Articles

Back to top button