iranvijesti

Iran započeo godinu proizvodnje, podrške proizvodnji i uklanjanja prepreka

Povodom Iranske nove godine – Nevruza, lider islamske revolucije Irana, ajatullah Sejjid Ali Hamenei, uputio je čestitke i pozvao vladu i naciju da podrže proizvodnju i uklone prepreke povezane s njom.

U svojoj televizijskoj poruci, ajatullah Hamenei je danas popodne pohvalio dokazane kapacitete iranske nacije u suočavanju s koronavirusom i sankcijama uvedenim zemlji.

„Uprkos sankcijama i blokiranju inostranih resursa, naša nacija, naši naučnici, ljekari, medicinsko osoblje, stručnjaci u laboratorijama i radiolozi zaista su uspjeli stvoriti veliko iskustvo i pokazati veliki uspjeh“ – kazao je.

On je kazao da neprijatelji otvoreno priznaju da je njihova kampanja maksimalnog pritiska protiv Islamske Republike doživjela neuspjeh.

„Znali smo da oni neće uspjeti te smo odlučni da porazimo neprijatelja na tom polju. Znali smo da će iranski narod ostati čvrst. Danas oni priznaju da njihova politika maksimalnog pritiska nije uspjela“ – dodao je.

Vrhovni lider irana je novu kalendarsku godinu – 1400. solarnu hidžretsku godinu – nazvao godinom proizvodnje, podrške proizvodnji i uklanjanja prepreka.

Podsjetio je da je slogan koji je bio odabran prošle godine glasio „skok u proizvodnji“, te da je on realizovan do prihvatljive, ali ne i željene mjere, a kao razloge je naveo različite pravne i administrativne prepreke i nedostatak podsticaja, poput onih za ulaganje. Zatim je pozvao vladu i građane da pruže podršku proizvodnji unutar zemlje i uklanjaju prepreke na tom putu.

Kao važnan događaj u novoj godini, ajatullah Hamenei je istakao predsjedničke izbore koji, kako je rekao, mogu imati važan utjecaj na okolnosti, poslove i budućnost zemlje, jer će vjerovatno biti izabrani novi lideri koji će biti energični i imati snažnu motivaciju.

Izvor: TV Sahar

 

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Related Articles

Back to top button