bliski istokSirijavijesti

Amerika kontroliše 90 posto sirijskih zaliha nafte

Sirijski ministar za naftu rekao je da SAD i njene savezne tekfirijske terorističke skupine pljačkaju naftne resurse u toj ratom razorenoj arapskoj zemlji, otkrivajući da Vašington kontroliše čak 90 posto naftnih rezervi na sjeveroistoku Sirije.

Sirijski ministar Bassam Tomeh nazvao je Amerikance i njihove saveznike piratima zbog pljačkanja sirijske nafte i kazao da direktna i indirektna šteta koja se pričinjava sirijskom naftnom sektoru iznosi više od 92 milijarde dolara.

“Ono što se dogodilo kroz rat u Siriji nije se dogodilo ni u jednoj zemlji, u smislu sprečavanja nas da koristimo svoje bogatstvo i istovremeno zaustavljanja osnovnih dobara da dođu do naše zemlje”, rekao je Tomeh.

Sirijski ministar također je podsjetio na nedavni izvještaj koji je objavio Wall Street Journal da je Izrael gađao najmanje desetak plovila koja su krenula prema Siriji, i to uglavnom brodove koji su prevozili iransku naftu.

„Naftni sektor je na meti jer je on glavni izvor prihoda za sirijsku ekonomiju. Očekujemo eksploataciju rezervi nafte u našim teritorijalnim vodama, ali ugovori o istraživanju nafte skupi su i dugotrajni ”, istakao je sirijski ministar nafte.

Izvor: TV Sahar

 

Show More

Related Articles

Back to top button