bliski istokvijesti

Iran i Turska osudili kontroverznu kurdsku markicu povodom posjete pape Franje

 Iran i Turska snažno su osudili Kurdistansku regionalnu vladu KRG zbog navodnih planova da štampa poštansku markicu u sjećanje na nedavno posjetu pape Franje tom poluautonomnom regionu.

Papa je tokom svoje posjete Iraku boravio i u regionu Kurdistana, gdje se susreo sa zvaničnicima i održao molitve i mise.

Ministarstvo transporta i komunikacija KRG izdalo je šest markica koje obilježavaju tu posjetu, a na jednoj je mapa tzv. Velikog Kurdistana, koji uključuje dijelove s kurdskom većinom u Iraku, Iranu, Siriji i Turskoj.

„Kristalno je jasno da je ono što je izdano protiv međunarodnih principa i pravila“ – rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana, Said Khatibzade.

Također je rekao da je Iran uručio protest iračkoj vladi zbog tog pitanja.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske također je kazalo da jedna od markica prikazuje mapu koja uključuje neke pokrajine u Turskoj, pozivajući kurdske vlasti da isprave kobnu grešku.

Reagujući na kritike markica, glasnogovornik KRG Jutyar Adil pokušao je da ogradi lokalnu vladu i rekao da su markice predali umjetnici te da nijedna još uvijek nije zvanično odobrena, te da vlada poštuje Ustav i suverenitet Iraka.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button