bihvijesti

OHR: Ne podliježemo preispitivanju od Narodne skupštine RS-a

Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska može održavati sjednice o svakom pitanju za koje smatra da je to potrebno, ali o zatvaranju Ureda visokog predstavnika (OHR) odlučuje Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC), rečeno je za Al Jazeeru iz OHR-a u srijedu.

Ranije u srijedu je Skupština RS-a usvojila zaključke prema kojima se traži zatvaranje OHR-a u Bosni i Hercegovini.

Narodna skupština, osim zaključaka kojima se poziva na zatvaranje OHR-a, pozvala je i na razmatranje pokretanja razgovora o “mirnom razlazu u Bosni i Hercegovini”, koji bi podrazumijevao otcjepljenje RS-a, čemu se protive sve probosanske stranke, upozoravajući na opasnost od novih sukoba koji su u zemlji tokom rata devedesetih već odnijeli oko 100.000 ljudskih života.

Član tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović današnje zaključke NSRS-a je ocijenio izuzetno opasnim. Zagovaranje “mirnog razlaza” koji se spominje u zaključcima entitetskog parlamenta Džaferović je ocijenio eufemizmom za nove pokušaje prekrajanja granica i ugrožavanje mira.

Drugi član Predsjednišva BiH, Željko Komšić, politiku njegovog kolege Milorada Dodika, i čelnika vodeće političke partije u RS-u, Saveza nezavisnih socijademokrata (SNSD), nazvao je nastavkom kontinuiteta genocidne politike, podsjećajući da je upravo Narodna skupština RS-a donosila političke odluke o provođenju genocida 1995. godine u istočnoj Bosni, te da su na bazi tih odluka politički i vojni dužnosnici iz RS-a osuđeni za genocid.

„Ako želi vidjeti nestanak RS-a, neka pokuša provesti to što govori“, rekao je Komšić.

Prethodno je Dodik, iznoseći tvrdnje da je RS država, ponovo najavio referendum o otcjepljenju tog bh. entiteta

Zaključcima entitetskog parlamenta je u srijedu, uz ostalo, predviđeno i da Vlada RS-a osnuje međunarodni tim koji će pripremiti tužbe protiv visokih predstavnika zbog, kako se navodi, kršenja Dejtonskog sporazuma, kao i da RS ne pristaje na imenovanje novog visokog predstavnika ako ne budu konsultirana oba bh. entiteta te Srbija i Hrvatska.

Milorad Dodik optužio je visokog predstavnika da radi protiv RS-a.

Zastupnici opozicije u parlamentu RS-a ranije su napustili sjednicu u Banjoj Luci i nisu prisustvovali glasanju.

Ured visokog predstavnika je ad hoc međunarodna institucija odgovorna za nadgledanje provedbe civilnih aspekata Mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini 1995. godine.

Dejtonskim mirovnim sporazumom Bosna i Hercegovina je ustrojena kao država, sastavljena od dva entiteta – RS i Federacija BiH – koji nemaju pravo na otcjepljenje.

Prema planu, OHR će u zemlji djelovati do momenta kad Bosna i Hercegovina bude u mogućnosti preuzeti potpunu odgovornost za svoje funkcioniranje.

Iz OHR-a su za Al Jazeeru saopćili da je već ranije definiran preduslov za zatvaranje OHR-a, a to je da organi vlasti provedu Program 5+2 [između ostalog, potrebna je “pozitivna procjena situacije u Bosni i Hercegovini”].

“Pored toga, ovlaštenja visokog predstavnika ne proističu samo iz Dejtonskog sporazuma, nego i iz rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Prema tome, ovlaštenja visokog predstavnika proizilaze iz međunarodnog prava i ne podliježu preispitivanju od bosanskohercegovačkih organa vlasti, uključujući Narodnu skupštinu RS-a.”

(AJB/Agencije)

Show More

Related Articles

Back to top button