svijetvijesti

Građani u Švicarskoj glasali za zabranu pokrivanja lica

Građani Švicarske su na referendumu koji je održan tokom jučerašnjeg dana podržali prijedlog krajnje desnice da se zabrani nošenje nikaba i burki koje nose pojedine muslimanke u toj zemlji.

Zabrana će se odnositi na pokrivanje lica na javnim mjestima kao što su restorani, sportski objekti, javni prevoz ili tokom šetnje.

Izuzetak može biti nošenje nikaba i burki u vjerskim objektima, ili u slučaju bezbjednosnih i zdravstvenih razloga, kao što se nose maske zbog zaštite od infekcije korona virusom, prenosi Reuters.
Švicarska vlada se protivila ovoj mjeri jer smatra da je pokrivanje lica „marginalno“ društveno pitanje i upozorila je da će biti ugrožen turizam jer većina žena koje turistički dolaze u Švicarsku potiče iz bogatih arapskih zemalja u kojima žene prekrivaju svoje lice, prenosi Tanjug.

Predlagači zakona tvrdili su da nošenje marame preko lica simbolizuje represiju nad ženama i da su mjere “neophodne kako bi se održao princip da se lice prikaže u slobodnom društvu kao što je švicarsko”.

(Agencije)

Show More

Related Articles

Back to top button