bliski istokvijesti

Papa se susreo s iračkim vjerskim autoritetom

 Papa Franjo u subotu se u sklopu prve posjete Iraku sastao s velikim ajatullahom Alijem Sistanijem, vrhovnim vjerskim poglavarom šiitskih muslimana u toj zemlji, te je apelirao na važnost održivog suživota u zemlji razorenoj nasiljem i sukobima.

Sastanak pape Franje i Alija Sistanija u svetom gradu Najafu tokom papine turneje po Iraku, predstavlja prvi i historijski susret nekog pape i duhovnog lidera iračkih šiitskih muslimana.

Državna televizija Ekhbariya prikazala je kako se veliki Papin konvoj kreće Najafom, dok su uz cestu stajala djeca mašući iračkim i vatikanskim zastavicama, objavio je Reuters, a prenijela Hina.

Nakon 55-minutnog sastanka sa Sistanijem, papa Franjo se uputio prema ruševinama drevnog grada Ura, koji se smatra rodnim gradom Ibrahima (Abrahama), oca judaizma, kršćanstva i islama, gdje bi trebao održati govor na međuvjerskom sastanku.

Nakon toga Papa će se vratiti u Bagdad gdje će predvoditi misu u katedrali svetog Josipa.

Sistani je jedna od najvažnijih ličnosti šiitskog islama, kako u Iraku, tako i drugdje u svijetu, a pristao se sastati s Papom bez prisustva iračkih dužnosnika, saopćio je izvor iz predsjedničkog ureda.

Sastanak s papa Franjom održan je u Sistanijevom skromnom domu u Najafu gdje boravi desetljećima.

Sistani, koji milionima šiitskih muslimana predstavlja duhovnog vođu, intervenirao je tokom kritičnih situacija u Iraku kada je zemlje prelazila iz jedne krize u drugu, naročito za vrijeme najezde terorističkih skupina pozivajući na formiranje redova za odbranu zemlje.

(TV Sahar/Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button