svijetvijesti

Biden produžio sankcije Iranu do marta 2022. godine

 Američki predsjednik Joe Biden produžio je odluku vezanu za proglašenje vanrednog stanja u odnosima sa Iranom za još godinu dana. Samim tim, sankcije koje su nametnute Iranu iz SAD-a, ostaju na snazi sve do 2022. godine, saopćeno je iz Bijele kuće.

U odluci koja je objavljena na stranici Bijele kuće navodi se kako je vanredno stanje sa Iranom proglašeno još 1995. godine u skladu sa Zakonom o međunarodnim vanrednim ekonomskim mjerama.

Sankcije su uvedene još u vrijeme američkog predsjednika Billa Clintona, a razlog za njihovo uvođenje, kako su naveli iz SAD-a, jeste suočavanje sa prijetnjom nacionalnoj sigurnosti, vanjskoj politici i ekonomiji Sjedinjenih Američkih Država zbog politike iranske vlade.

Islamska Republika Iran protivi se američkim imperijalističkim ambicijama i ciljevima na Bliskom istoku, te ne dozvoljava miješanje u svoje unutrašnje poslove.

S obzirom na produženje vanrednog stanja, Joe Biden je naglasio kako će se i sankcije nametnute Iranu zadržati još godinu dana. Ovu odluku Biden je u pismu objasnio predstavnicima oba doma Kongresa SAD-a.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button