bliski istokvijesti

Papa Franjo u posjeti Iraku, hiljade sigurnosnih službenika obezbjeđuje posjetu

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo danas započinje višednevnu posjetu Iraku uprkos pogoršanoj bezbjednosnoj situaciji u pojedinim dijelovima te zemlje.

Papa je pred posjetu Iraku koja će trajati do ponedjeljka, 8. marta, pozvao vjernike da se mole kako bi njegov odlazak u tu zemlju prošao na najbolji način i donio željene rezultate.

On je izjavio je da je cilj njegove posjete da pokaže solidarnost sa kršćanskom zajednicom u Iraku, koju čini oko 300.000 ljudi, što je tek jedna petina u odnosu na njihov broj prije američke invazije 2003. godine.

Zbog dolaska pape iračke vlasti preduzele su oštre mjere bezbjednosti za čije spovođenje je angažovano dodatnih nekoliko hiljada bezbjednosnih službenika.

Specijalne jedinice iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova i vojska Iraka postaviće poseban bezbjednosni kordon oko pape gdje god da krene, a dronovi će neprestano nadgledati rute kojima će se kretati.

Ukupno 10.000 obučenih službenika brinuće se za bezbjednost pape.

Vatikanski zvaničnici i lokalne crkvene starješine rekli su da su zadovoljni time što će iračke snage moći da obezbijede adekvatnu zaštitu pape Franje i članova njegove svite.

Na ulicama su postavljeni bilbordi i posteri sa likom pape Franje, a iračke i vatikanske zastave postavljene su na zgradama. Na bilbordima s fotografijama iračkog vjerskog autoriteta ajatullaha Sistanija i pape istaknuti su natpisi: “Historijski susret između munara i zvonika”.

Iračka Vlada uvela je zabranu putovanja između provincija i policijski čas od 20.00 do 5.00 časova radnim danima, a vikendom je uveden cjelodnevni policijski čas.

(TV Sahar/Agencije)

Show More

Related Articles

Back to top button