bihvijesti

Forto: Zatvaranje neminovno ukoliko se nastavi trend povećanja broja zaraženih

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je večeras, nakon cjelodnevne sjednice Vlade KS, da je sasvim moguće da će doći do potpunog zatvaranja, ukoliko se poveća broj zaraženih u tom kantonu te je pozvao sve građane i poslove subjekte da se pridržavaju epidemioloških mjera.

Istakao je da je Vlada KS donijela nove mjere, među kojima su: izolacija za potvrđene slučajeve i članove porodica zaraženih u trajanju od 14 dana, zatim da svi tržni centri i ugostitelji moraju angažovati Covid redare koji će voditi računa o već propisanim mjerama, te da javni prijevoznici moraju dezinficirati vozila minimalno dva puta dnevno te angažovati redare u vozilima.

Forto je naglasio da se nalaže i  povećanje broja  testiranja zdravstvenih radnika i radnika u školstvu brzim testovima, a da Vlada KS traži i  od Vijeća ministara BiH da se pri ulasku u BiH obavezno traži negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Ugostiteljskim objektima, kinima i pozorištima nalaže se da stave obajveštnenja o broju osoba koje mogu boraviti u odnosu na površinu, računajući da je za svaku osobu potrebno 7 kvadratnih metara.

– Stanje jeste dramatično. Ukoliko se građani i privredni subjekti ne budu pridržavali propisanih mjera, zatvaranje je neminovno – podvukao je Forto.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica pozvao je sve da poštuje mjere te da doprinesu borbi protiv pandemije.

– Od sutra ćemo angažovati značajan  broj policajaca na ključnim tačkama u KS koji će izdavati upozorenja i kazne od 500 do 1.500 KM – zaključio je Katica.  

Vlada KS tokom dana donijela je nove mjere u borbi protiv zaraze koronavirusom koje se uglavnom odnose na zdravstveni sektor.

Predsjednik Kriznog štaba i ministar Zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić kazao je da je epidemiološka slika izazvana koronavirusom u znatnom pogoršanju i da se veliki broj mladih osoba javlja na hospitalizaciju.

– Zdravstveni sistem je prenapregnut i ne može više podnijeti epidemiološki talas – kazao je Vranić na konferenciji za medije koja je održana danas nakon hitne sjednice Vlade KS.

Naveo je da je jučer od 1.180 testiranih na koronavirus bilo 490 pozitivnih, što znači da je blizu 45 posto od testiranih pozitivno, a to ukazuje da ulazimo u treći val epidemije koronavirusa.

Rekao je da je Kanton prepušten sam sebi jer su Federalna vlada i Krizni štab  dopustili   da svaki kanton donosi svoje mjere  u skladu sa epidemiološkom slikom, te da, stoga,  nemaju ujednačenih stavova, a da vakcina nemamo ni na vidiku i da Vlada KS čine sve da dođu do vakcina

– Epidemiološka slika je pogoršana, veliki broj mladih osoba  javlja se na hospitalizaciju što znači da je do nas došao britanski, a možda i afrički soj koronavirusa koji se izuzetno brzo širi i pogađa mlađu populaciju – istakao je Vranić.

Naveo je da je u stalnom kontaktu sa direktorima kliničkih centara, te da slika nije nimalo dobra jer, primjera radi, na Podhrastovima su  bila slobodna tek tri ili četiri kreveta, a u Općoj bolnici „Dr. Abdulah Nakaš“ popunjeni su svi kapaciteti, do je u Kliničkom centru  još 20-tak slobodnih kreveta.

U razgovru sa direktorima bolničkih ustanova,kako je dodao, dogovorili su da se nađe još prostora za covid bolesnike, a u pregovorima su i sa privatnim sektorom koji bi mogao primiti bolensike koji zahtijevaju hospitalizaciju.

– Više od godinu dana medicinsko osoblje je na izmaku snaga i apeliram na građane da se pridržavaju edpidemiloških mjera, uz zahvalnost svima koji ih se pridržavaju. Danas je 46 zdravstvenih radnika izašlo iz stroja, a to znači da mi gubimo zdravstvene radnike – naglasio je Vranić.

Smanjeni su kapaciteti i u drugim bolnicama.

– Permanentno radimo na donošenju novih mjera i mislim da ćemo uspjeti odgovoriti na treći talas korone. Ali bez saradnje sa građanima i napornog rada naših zdravstvenih radnika nećemo moći pobijediti ovu epidemiju – upozorio je Vranić.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto danas je na konferenciji za medije rekao da se Vlada KS trenutno bori da zdravstveni sistem ostane “na nogama”, kako bi zaštitili građane.

Kapaciteti su popunjeni, a i ljudstva fali, jer su mnogi u izolaciji ili su pozitivni na koronavirus.

– Ako želimo opstati kao društvo, moramo spasiti naš zdravstveni sistem, naše zdravstvene radnike, kako bi oni mogli zaštititi nas – istakao je Forto.

Stoga je Vlada KS danas na hitnoj sjednici donijela nove mjere u borbi protiv zaraze koronavirusom koje se uglavnom odnose na zdravstveni sektor, pa je, između ostalog, naloženo  JU Dom zdravlja da sa evidencije službe za zapošljavanje angažira minimalno 15 doktora medicine, 15 medicinskih tehničara i 20 higijeničara, kako bi bar djelimično nadomjestili izgubljene kapacitete u covid ambulantama.

Nalaže se Općoj bolnici „Dr Abdulah Nakaš“ da sa biroa angažira 40 medicinskih tehničara i  tri inženjera medicinske radiologije 

– Otvaramo novi ‘drive in“ punkt za testiranje, jer postojeći već radi u dvije smjene i on dnevno testira do 150 ljudi, ali očekujemo  da će potrebe za ovu vrstu testiranja rasti. Lokacija će biti naknadno određena, a moguće je u dijelu grada prem Novom gradu – rekao je premijer.

Vlada KS je također naložila Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) da izvrši nabavku 20.000 brzih covid testova kojima bi se značajno pojačalo testiranje, prije svega zdravstvenog kadra.

Naloženo je ZZO-u da osigura finansijska sredstva za nastavak nesmetanog PCR testiranja, jer, kako je rekao, imamo pojačane potrebe za testiranjem.

Također je dat nalog zdravstvenim ustanovama da odrede patronažne službe za pacijente koji se liječe u kućnim uslovima u smislu dostavljanja boca za kiseoničku  potporu.

Vlada KS je naložila ZZO-u da pokrene postupak nabavki kod ovlašćenih dobavljača boca sa kisikom za kućnu upotrebu.

– Zbog trenutne epidemiološke situacije postoji mogućnost da veći broj pacijenata neće moći biti zbrinut, te se mora izvršiti angažiranje bolničkih kapaciteta u privatnim zdravstvenim ustanovama koje zato ispunjavaju uslove – rekao je on i dodao da ukoliko te ustanove nemaju, onda će formirati nove kapacitete u postojećim objektima ili u dvoranama.

Zaduženo je Ministarstvo zdravstva da od Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, zatraži informaciju o raspoloživim smeštajnim kapacitetima u Kantonu Sarajevo.

Vlada KS je danas imenovala i Covid koordinatora  a to će biti osoba koja će komunicirati između svih zdravstvenih ustanova KS i operativno djelovati uime ministra zdravstva, ali i uime Vlade KS u smislu rapidnog provođenja zaključaka.

Premijer je najavio i da će   zbog otežane komunikacije pacijenata, građana, sa svojim porodičnim ljekarima, narednih dana biti otvoren call centar.

– Svi koji zovu će dobiti odgovor na svoj poziv, bilo da će im se javiti njihov doktor, medicinski radnik ili call agent koji će onda proslijediti njihov upit i podatke, a neko će im se javiti – najavio je Forto i dodao da će promovirati online način registracije zaraze ili simptoma koronavirusa.

Zaključio je da ono što će Vlada KS raditi narednih sedam dana je pojačanje kapactiteta zdravstvenog sistema KS kako bi se odgovorilo na novi talas epidemije koronavirusa.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button