bliski istokvijesti

SAD pokušava sakriti zločine u Jemenu kriveći Iran

Ministarstvo vanjskih poslova Irana kazalo je da Sjedinjene Države pokušavaju odvratiti pažnju sa svojih zločina u Jemenu, uključujući i podršku u naoružanju koju pruža saudijskom agresoru u ratu protiv Jemena.

Glasnogovornik Ministarstva, Said Khatibzade, odgovorio je danas na ranije pokušaje američkog šefa diplomatije da okrivi Iran za jemensku krizu i optuži jemenski odbrambeni pokret Ansarullah.

Ovog marta, saudijski rat protiv Jemena ući će u sedmu godinu.

Khatibzade je kazao da se Sjedinjene Države i njeni saveznici okorištavaju krvavom trgovinom u Jemenu prodavajući oružje agresorskoj koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom, te da pokušavaju odvratiti javno mnijenje sa svojih zločina.

Američki ministar vanjskih poslova Antoni Blinken u utorak je optužio Iran za „miješanje“ u Jemenu i izjavio da Ansarullah koristi iransku podršku.

I Teheran i pokret Ansarullah odbacuju takve izjave od samog početka rata.

Blinken je ponovio raniju izjavu novog američkog predsjednika Joea Bidena da će „Vašington i dalje pomagati Rijadu da se brani“, što je u suprotnosti s ranijim tvrdnjama da će okončati podršku Saudijskoj Arabiji u ratu.

Iranski zvaničnik izrazio je žaljenje da navodne namjere Bidenove administracije da okončaju podršku Rijadu u agresiji nad Jemenom nisu popraćene nikakvom značajnom akcijom ili promjenama na terenu i dodao da Biden slijedi sasvim istu politiku prema Jemenu kao i njegov prethodnik.

Također, Khatibzade je naglasio da Iran smatra da se jemenska kriza ne može riješiti ratovanjem te je podsjetio iranski prijedlog UN-u u vezi s okončanjem rata i početkom unutarjemenskog dijaloga.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button