svijetvijesti

Pandemija Covid-19 gurnula je francusku ekonomiju u najgoru recesiju od Drugog svjetskog rata

Ekonomska i socijalna ograničenja povezana sa koronavirusom dovela su do „istorijskog“ pada francuskog BDP-a od 8,2 procenta u 2020. godini, pokazuju podaci Nacionalnog instituta za statistiku i ekonomske studije (INSEE).

Ranije je institut pretpostavljao da će pad biti 8,3 odsto. U izvještaju objavljenom u petak rečeno je da je „u prosjeku 2020. godine ekonomska aktivnost bez presedana pala, za -8,2 procenta nakon +1,5 procenta u 2019.“

Prema izvještaju, u četvrtom kvartalu prošle godine bruto domaći proizvod (BDP) zemlje smanjio se za 1,4 procenta, dok su preliminarni podaci ukazivali na pad od 1,3 procenta.

„U kvartalu 4(K4), tokom kojeg su sprovedeni druga nacionalna blokada i policijski čas, BDP je iznosio 4,9 posto ispod nivoa u K4 2019 (međugodišnja evolucija). Njegov međugodišnji pad bio je umjeren u poređenju sa padom u K2, kada se desilo prvo zaključavanje (–18,6 procenata na godišnjem nivou)“, rekao je INSEE.

Francuska ekonomija porasla je 1,5 odsto u 2019. godini, stavljajući je među najbolje u Evropi. Međutim, pad prošle godine označava najgoru recesiju od Drugog svjetskog rata.

Logično.com

Show More

Related Articles

Back to top button