bliski istokSirija

Amerika izvela napad na Siriju na Bidenovu naredbu

  • – Džabarov: Ovo je napad na suverenu državu –

Američki predsjednik Joe Biden naredio je zračne napade na istoku Sirije koji su izvedeni sinoć na zgrade antiterorističkih grupa otpora.

Glasnogovornik Pentagona, John F. Kirby rekao je novinarima da je Biden naredio napade u četvrtak, a da su u njima navodno uništene zgrade na pograničnom kontrolnom punktu, koje koriste borci grupe Jedinice narodne mobilizacije ili Hashd Al-Shabi, uključujući članove grupa Kataib Hezbollah i Kataib Sayid Al-Shuhada.

Kirby je izjavio da su napadi izvedeni kao odgovor na nedavne napade na američko osoblje i njihove saveznike u Iraku.

15. februara raketa koja je pala u blizini aerodroma u Erbilu na sjeveru Iraka ubila je filipinskog izvođača radova pri američkoj vojsci i ranila šest osoba, među kojima i američkog vojnika.

Nekoliko dana kasnije, još jedna raketa pala je na bazu s američkim snagama sjeverno od Bagdada u kojima je povrijeđen najmanje jedan izvođač radova.

Američki zvaničnici kazali su da su sinoćnji napadi bili „relativno mali i pažljivo izvedeni“.

Međutim, u napadu je korišteno sedam bombi od 230 kg koje su bačene na kompleks građevina na sirijsko-iračkoj granici.

Govoreći pod uslovom anonimnosti, jedan američki zvaničnik rekao je da SAD nisu željele da situacija eskalira u veći konflikt te da je „Biden odabrao jedan od najograničenijih odgovora“.

Rusija: Ovo je napad na suverenu državu

Ruski senator i predstavnik Savjeta federacije Rusije Vladimir Džabarov prokomentarisao je napad Amerike na Siriju rekavši da je u pitanju bombardovanje suverene države.

„Ovaj napad je mimo svih zakona, Sirija je suverena država. Ne isključujem mogućnost da se zvanični Damask obrati Savjetu bezbjednosti sa zahtjevom da se o ovom napadu razgovara na hitnom zasjedanju“, rekao je on.

Džabarov je rekao i da je ovo veoma opasna stvar i da može dovesti do eskalacije situacije u cijelom regionu.

„Ovo sve može dovesti do konflikta velikih razmjera“, upozorio je Džabarov.

(TV Sahar/Sputnik)

Show More

Related Articles

Back to top button