iranvijesti

Iranski lider: Nema popuštanja kada je riječ o nuklearnom pitanju

 Lider islamske revolucije Irana, ajatullah Sejjid Ali Hamenei, rekao je da Islamska Republika neće odstupiti od svog prava na mirnodopsku nuklearnu tehnologiju i da će nastaviti svoj progres na tom polju, u skladu s trenutnim i budućim potrebama zemlje.

Vrhovni iranski lider je to rekao na sinoćnjem susretu s članovima Vijeća eksperata u Teheranu.

On je istakao činjenicu da Iran neće posegnuti za razvojom nuklearnog oružja, rekavši da je ono što sprječava Iran da napravi nuklearno oružje islamski način razmišljanja i principi koji zabranjuju proizvodnju oružja koje će biti korišteno za masakr običnih ljudi.

Ajatullah Hamenei je podsjetio na masakr 220 hiljada nevinih građana u američkom nuklearnom bombardovanju dva japanska grada u Drugom svjetskom ratu, kao i bombardovanje jemenskog naroda zapadnim avionima i dodao:

„Masakriranje civila i nevinih građana je  način kako to rade Amerikanci i zapadne zemlje, ali Islamska Republika ne vjeruje u te metora, i stoga, nikada ne razmišlja o nuklearnom oružju.“

„U međuvremenu, taj međunarodni cionistički klovn, koji tvrdi da neće dozvoliti da Iran napravi nuklearnu bombu, mora znati da ako Islamska Republika odluči napraviti nuklearno oružje, ni on ni veći od njega je neće moći spriječiti u tome“ – naglasio je lider islamske revolucije.

Također je kazao da je nuklearno oružje samo izgovor, te da iranski neprijatelji ne žele da on ima ni konvencionalno oružje, jer žele Iranu oduzeti komponente moći.

“Međutim, odlučni smo u sticanju nuklearnih kapaciteta srazmjerno potrebama zemlje i to je razlog zašto nivo obogaćenja Irana [uranijem] neće ostati [ograničen] na 20 posto i zemlja će poduzeti mjere koje su joj potrebne. Naprimjer, da bismo postigli nuklearni pogon ili u druge svrhe, možemo čak povećati obogaćivanje uranijuma na čistoću od 60 posto “, dodao je lider islamske revolucije Irana.

Također se osvrnuo i na sprovedbu zakona o ukidanju dodatnih inspekcija nuklearnih pogona, koji je usvojio iranski parlament, ukoliko sankcije ne budu ukinute, te ga je podržao i kazao da se iranska strana pridržavala svojih obaveza nuklearnog sporazuma, ali da zapadne zemlje nisu ispunile svoje, tako da je Iran samo postepeno počeo reducirati svoje obaveze.

No, zakonom koji stupa na snagu danas, Iran poduzima dodatni korak u ograničavanju pristupa međunarodnih inspektora svojim postrojenjima, sve dok sankcije ne budu ukinute.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button