iranvijesti

Grossi u Teheranu, Iran traži ukidanje sankcija

 Generalni direktor Međunarodne organizacije za atomsku energiju IAEA stigao je u Teheran sinoć, a danas se sastao s čelnikom Organizacije za atomsku energiju Islamske Republike Iran, Ali Akbarom Salehijem.

Pregovori između dvije strane započeli su prije oko sat vremena, s njihov cilj je koordinacija simultarne implementacije „Zakona o strateškoj akciji za ukidanje sankcija i zaštitu interesa iranske nacije“ i sigurnosnih aktivnosti Agencije.

Rafael Grossi će se danas sastati i s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Džavadom Zarifom.

Ovo je njegova druga posjeta Iranu u posljednjih šest mjeseci, a povod ovoga puta je namjera Irana da odustane od primjene Dodatnog protokola vezano za nuklearni sporazum, ukoliko Sjedinjene Američke Države odmah ne ukinu sankcije Iranu.

Iran je postavio ultimatum novoj američkoj administraciji ističući da neće poštivati sporazum ukoliko ga nijedna druga potpisnica ne bude poštivala.

Šef iranske diplomatije jutros je u intervjuu za Press TV rekao da je Islamska Republika spremna na pregovore i oživljavanje historijskog nuklearnog sporazuma, samo u slučaju ako i ostale potpisnice budu ispunjavale svoje dužnosti, među kojima je i ukidanje sankcija.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button