svijetvijesti

Španija: Neredi i sukobi zbog hapšenja repera

Foto: AFP

Neredi i sukobi sa policijom zahvatili su nekoliko gradova Španije – zbog hapšenja pjevača Pabla Hasela.

Priveden zato što tvrdi da će se “SSSR vratiti! A vlasti su mu pripisale da mrzi špansku demokratiju i monarhiju.

Reper Pablo Rivadula Duro, poznatiji pod umjetničkim imenom Pablo Hasel, prilikom hapšenja je uzviknuo “Smrt fašističkoj državi!”

Za njegovo hapšenje bilo je potrebno nekoliko desetina policajaca koji su na kraju uspjeli da vežu pjevača koji se bio zabarikadirao u prostorijama Univerziteta u Ljeidi, okružen sa pedeset svojih pristalica.

Hasel je sa lisicama na rukama još uzviknuo: “Nikada nas neće ućutkati!”

Kao i većina Katalonaca, on nije oduševljen autonomijom koju njegov narod ima u okviru španskog kraljevstva.

Zato je njegov rad uglavnom posvećen kritici kraljevske porodice i njenih aktivnosti.

On današnju demokratiju opisuje kao tiraniju.

Španski mediji tvrde da se Pablov pogled na svijet formirao “pod uticajem ličnosti kao što su Vladimir Majakovski, Josif Staljin i Če Gevara” i da se zato pridružio Komunističkoj partiji Španije koja je osnovana 1975-te.

Vlasti su izdržale izjave sve dok Hasel nije odlučio da se založi za generalnog sekretara CPE (r) Manuela Pereza Martineza, koji je bio u zatvoru 17 godina.

Ta stranka se zalaže za pretvaranje Španije u “narodnu, federalnu socijalističku republiku”.

Pablo pripada grupi GRAPO koju španske vlasti smatraju oružanim krilom Komunističke partije koje u EU i SAD ima

Pablo i njegovi istomišljenici GRAPO nazivaju “samoodbranom od imperijalizma i njegovih zločina”.

Španija ga je proglasila čovjekom koji “podržava i veliča terorizam”, iako sam nije počinio teroristička djela.

Hasel je prvi put uhapšen u Ljeidi u oktobru 2011.godine zbog videa posvećenom lideru španskih komunista “drugu Arenasu”. Bio je osuđen na dvije godine uslovno “zbog hvaljenja terorizma u tekstu”.

Potom je 2018.godine – zbog 64 tvita i nekih izjava – osuđen na dvije godine i jedan dan zatvora, pa mu je kazna smanjena na devet mjeseci.

Evo nekih:

“Razbojnik Burbon (kralj Huan Karlos I) u prijateljstvu je sa saudijskom monarhijom, koja je među finansijerima ISIL-a. Sve je po starom”.

“Ako narod toliko voli monarhiju, kako vlast tvrdi, neka puste članove kraljevske porodice da se bez obezbjeđenja kreću našim ulicama”.

“Još jedna porodica je izbačena iz svoje kuće, a prethodno su joj isključili vodu i struju. Kapitalizam je varvarstvo, naravno – imam nostalgiju za SSSR-om”.

   “Kriv sam što sam shvatio da je kapitalizam korijen problema. Da služi interesima šačice vreća s novcem koje nas iskorištavaju”….

Poslije hapšenja u više katalonskih gradova došlo je do demonstracija i sukoba sa policijom.

Oko 200 španskih umjetnika, uključujući filmskog režisera Pedra Almodovara i poznatog glumca Havijera Bardema, potpisali su peticiju kojom se zahtijeva “preispitivanje zakona o kleveti sa zabranom da se kritika monarhije izjednačava sa terorimom”.

(Fakti)

Show More

Related Articles

Back to top button