bliski istokvijesti

Britansko naoružanje u Perzijskom zaljevu smrtonosnije je od Covid-19

Član jemenskog Vrhovnog političkog vijeća osudio je licemjerje Britanije nakon što je ona pozvala na primirje kako bi se omogućila vakcinacija u zonama sukoba u Jemenu, pozivajući tu zemlju da obustavi izvoz naoružanja koje ubija Jemence više nego koronavirus.

„Pozivamo Britaniju da okonča slanje virusa naoružanja u zemlje Perzijskog zaljeva, koje se koristi u agresiji protiv Jemena“ – napisao je Mohammad Ali Al-Houti u srijedu.

„Zaustavite viruse koji su smrtonosniji od koronavirusa, jer oni ubijaju jemenski narod i opremaju terorističke skupine u koalicije s agresorom modernim naoružanjem“ – napisao je on miseći na britansku prodaju oružja bliskoistočnim zemljama, posebno Saudijskoj Arabiji koja vodi agresiju na Jemen.

Njegove objave uslijedile su nakon što je saopšteno da će britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab predsjedavati sjednicom Vijeća sigurnosti UN-a čiji je cilj omogućiti primirja u Somaliji, Južnom Sudani u Jemenu kako bi se omogućila distribucija vakcina protiv koronavirusa.

Ranije ovog mjeseca, britanska vlada odbila je da se pridruži SAD u suspenziji prodaje oružja Saudijskoj Arabiji koje se koristi u agresiji protiv Jemena.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button