iranvijesti

Iranci obilježavaju 42. godišnjicu pobjede islamske revolucije

Iranci širom zemlje danas obilježavaju 42. godišnjicu islamske revolucije, kojom je svrgnut Pahlavi režim koji je uživao američku podršku, 1979. godine.

Svake godine, milioni Iranaca obilježe današnji dan okupljanjima i mimohodima na ulicama, ali ove godine, zbog pandemije koronavirusa došlo je do promjene u organizaciji ceremonije.

Proslave su započele u 10 sati ujutro po lokalnom vremenu u Teheranu i drugim gradovima, a učesnici okupljanja vozili su se u automobilima, na motorima ili biciklima.

Vozila su bila ukrašena parolama i slikama Imama Homeinija, osnivača Islamske Republike Iran, ajatullaha Sejjida Alija Hameneija, trenutnog vrhovnog lidera Irana, kao i šehida Kasima Sulejmanija, generala koji je ubijen u američkom atentatu početkom 2020.god.

Samo u Teheranu, kolone vozila i motora krenule su s 12 različitih lokacija vozeći se ulicama prema historijskom Trgu Azadi (Trgu slobode).

Preko 6 hiljada iranskih i 200 stranih novinara i fotografa i kamermana prate današnje proslave.

Balističke rakete Zolfaqar-e Basir, Qiam i Dezful, također su izložene u sklopu svečanosti na Trgu Azadi.

Istovremeno u srijedu se održalo i virtualno okupljanje, a Iranci su na društvenim mrežama obnovili vjernost Islamskoj Republici.

Prethodne noći, uoči 42. godišnjice, izveden je vatromet nad Teheranom i drugim iranskim gradovima, a u 21 sati tradicionalno, građani su s krovova kuća i balkona uzvikivali tekbire.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button