svijetvijesti

Britanska kraljica izlobirala da joj zakoni decenijama dozvoljavaju da skriva lično bogatstvo

Britanska kraljica Elizabeta II lobirala je izmjene u zakonu o transparentnosti akcionarskog kapitala da bi spriječila otkrivanje bogatstva kraljevske porodice – objavio je londosnki list The Guardian.

Naveo je da niko ne zna koliko je lično bogatstvo Elizabete II, ali da se procjenjuje na nekoliko stotina miliona funti.

Iz zapisnika sa sjednica vlade Velike Britanije, koje su novinari The Guardian pronašli u Nacionalnom arhivu, proizlazi da je Elizabetin lični advokat u novembru 1973. pregovarao sa predstavnicima tadašnjeg Ministarstva trgovine i industrije o potrebi unošenja izuzetaka u nacrt zakona o transparentnosti vlasništva nad akcijama kompanija.

Prijedlog zakona, koji je izradila vlada Edvarda Hita, imao je za cilj da spriječi investitore da tajno stiču velike udjele u javnim kompanijama kupujući akcije preko lažnih firmi i(li) nominalnih vlasnika.

Radi toga je u zakon bila ubačena klauzula koja je direktorima davala pravo da zahtijevaju od nominalnih akcionara da otkriju identitet svojih klijenata, odnosno – stvarnih vlasnika.

Obično britanski monarh ne učestvuje u debatama o zakonima. Ipak, ministri du dužni da pribave preliminarnu saglasnost kraljice kada zakon na ovaj ili onaj način dotiču njene kraljevske prerogative ili privatne interese članova kraljevske porodice.

 Rezultat tadašnjih pregovora kraljičinog ličnog advokata i predstavnika Ministarstva trgovine i industrije bilo je uključivanje u nacrt zakona odredbe kojom se britanski monarh oslobađa obaveze da objelodani svoje privatne investicije u kompanije koje se kotiraju na berzama.  

U isto vrijeme je bila stvorena lažna korporacija preko koje je kraljica tajno vladala akcijama i kompanijama.

 Vjeruje se da je to pomoglo Elizabeti II da uspješno skriva svoje lično bogatstvo najmanje do 2011. godine, kada je britanska vlada objavila da držaoci Bank of England više nisu podložni tom pravilu. Kompanija je zatvorena prije četiri godine, a šta se zaista dogodilo sa njenim akcijama nejasno je jer nikada nije objavila izvještaje o svom poslovanju.

Bakingemska palata zasad nije komentarisala kraljičino lobiranje, niti – da li je koristila postupak davanja saglasnosti za vršenje pritiska na vladu.

(Fakti)

Show More

Related Articles

Back to top button