bliski istokSirijavijesti

Sirija: Pronađeno tijelo čuvara Palmire koga je ISIL brutalno pogubio

Sirijska agencija SANA saopštila je juče da su ekipe za ekshumaciju pronašle ostatke tri tijela u provinciji Homs.

Ubijeđeni su da jedno od njih pripada čuvenom arheologu profesoru Kaledu al-Asadu.

Kako navodi agencija, ostaci su pronađeni u oblasti Kalhul, deset kilometara od drevne Palmire. Sa sigurnošću će biti utvrđeno da li ostaci pripadaju profesoru Al-Asadu nakon DNK analize.

Teroristi su 2015. javno odrubili glavu Haledu al-Asadu (82) nakon što je odbio da otkrije lokaciju dragocjenih artefakata. Brutalno ubistvo bilo je jedno u nizu zločina koje su počinili pripadnici ISIL-a tokom dva perioda kada su imali kontrolu Palmirom koja je pod zaštitom Uneska.

Haled Al-Asad je posvetio više od 50 godina proučavanju drevnom gradu u sirijskoj pustinji sjeveroistočno od Damaska.

On je ubijen 2015. godine, a tadašnja generalna dirketorica Uneska Irina Bokova je nakon brutalnog čina rekla da je ISIL al-Asada ubio jer nije htio da izda svoju duboku posvećenost Palmiri.

U nedjeljama koje su uslijedile nakon ubistva arheologa, pripadnici ISIL-a su uništili nekoliko čuvenih dijelova Palmire iz prvog i drugog stoljeća koje su ocijenili kao idolopokloničke. Nakon ponovnog zauzimanja lokacije 2016. godine, teroristi su uništili još neke građevine.

Vladine snage kontrolišu područje od marta 2017. godine, ali se radovi na rekonstrukciji odvijaju u ograničenom obimu zbog rata koji je trenutno u toku.

(Agencije)

Show More

Related Articles

Back to top button