iranvijesti

Biden ne namjerava ukinuti sankcije Iranu

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da ne namjerava jednostrano povući sankcije Iranu te na taj način započeti pregovore s ovom državom u vezi ponovnog pristupanja u nuklearni sporazum.

U intervjuu koji je dao za američku TV kuću CBS, na pitanje novinara da li postoji mogućnost da Sjedinjene Američke Države ukinu sankcije Iranu te na taj način započnu pregovore o vraćanju u nuklearni sporazum, Biden je rekao kako SAD ne namjeravaju ukinuti sankcije.

Novi američki predsjednik naglasio je kako Iran prvo mora prestati s procesom obogaćivanja uranijuma ukoliko zaista žele nastavak pregovora u vezi ponovnog ulaska u nuklearni sporazum.

Već ranije, Joe Biden je izjavio da će SAD pridružiti nuklearnom sporazumu ukoliko se “zvanični Teheran u potpunosti prilagodi dogovoru koji je već ranije postignut kada je u pitanju sporazum”.

Međutim, Iran smatra kako bi SAD, budući da su prve istupile iz sporazuma, trebale povući prve poteze kada je u pitanju nuklearni sporazum te ukinuti sankcije ovoj državi. To je ponovio i iranski vrhovni vođa ajatullah Ali Hamenei jučer na sastanku s zapovjednicima Zračnih snaga. On je u svom govoru  jasno dao do znanja kako SAD moraju ukinuti sankcije ovoj državi, ukoliko žele da se i Iran vrati strogom poštivanju obaveza iz sporazuma.

Ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif u izjavi za CNN također je naglasio kako su Sjedinjene Američke Države te koje se moraju vratiti sporazumu a ne Iran, te da zbog toga SAD ne mogu ucjenjivati ovu državu.

“Vrlo je jasno, SAD su napustile dogovor. Sjedinjene Države su prekršile dogovor. Sjedinjene Države su kaznile zemlju koja je i dalje poštovala dogovor. Zbog toga, SAD se moraju vratiti sporazumu i provoditi svoje obaveze. Iran nije nikada ni napustio dogovor. Ako Biden želi graditi politiku na Trumpovim neuspjesima rezultat tog rada bit će ponovno neuspjeh”, rekao je Zarif za CNN.

Nuklearni sporazum između Irana i SAD-a postignut je 2015. godine i obje zemlje su aktivno učestvovale u njemu sve do 2018. godine kada je Trump najavio povlačenje iz sporazuma. Nakon toga, bivši američki predsjednik nametnuo je nove sankcije Iranu.

Nakon što ni evropske potpisnice nisu ispunile svoje obaveze, Iran je postepeno počeo reducirati svoje obaveze preuzete sporazumom, naglašavajući da se one mogu poništiti ukoliko ostale članice pristupe svojim obavezama i ukinu sankcije.

(TV Sahar/Agencije)

Show More

Related Articles

Back to top button