iranvijesti

U Iranu počelo obilježavanje godišnjice pobjede islamske revolucije

Obilježavanje „Deset dana svitanja“, dana godišnjice pobjede islamske revolucije, započelo je danas u Iranu.

Godišnje aktivnosti obilježavanja pobjede islamske revolucije započele su odavanjem počasti lideru islamske revolucije i osnivaču Islamske Republike Iran, rahmetli Imamu Homeiniju koji se na današnji dan prije 42 godine vratio iz egzila u Francuskoj avionom Air France, te su ga u Teheranu dočekale velike mase građana.

Tih dana, iz zemlje su pobjegli članovi bivše dinastije Pahlavi, koju je na vlast postavila Britanija i koja je bila američki saveznik.

Obilježavanje godišnjice kulminira 10. februara, koji označava trijumf islamske revolucije koja je oslobodila Iran domaćeg despotizma i inostrane hegemonije. Lider revolucije, Imam Homeini, koji je u svijetu ostao zapamćen kao jedan od najvećih revolucionara, okončao je 2500 godina monarhijske vlasti u Iranu.

U subotu je sadašnji lider islamske revolucije, ajatullah Hamenei, posjetio Homeinijev mauzolej na jugu Teherana kako bi mu odao počast i proučio odlomke iz Časnog Kur’ana.

Islamska revolucija je svih ovih godina bila meta različitih neprijateljstava i zavjera, koje su kulminirale u doba administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, a čiji je savjetnik za državnu sigurnost John Bolton 2017.god. rekao da islamska revolucija u Iranu neće doživjeti 40. rođendan.

Islamska revolucija napunila je 42 godine, a sedam američkih predsjednika je nestalo, napisao je tim povogom ugledni iranski list Kayhan na svojoj naslovnici.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button