svijetvijesti

Makron: Britanija ne može istovremeno biti najbliži saveznik i EU i SAD-u

Velika Britanija ne može istovremeno biti “najbliži saveznik” i Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama – izjavio je Emanuel Makron.  

Predsjednik Francuske pritom je, u intervjuu nekoliko listova među kojima je bio i britanski The Guardian, zvaničnom Londonu posavjetovao da “pažljivo opredijeli svoj spoljnopolitički kurs”:

“Kakav kurs želi Velika Britanija? Ne može se istovremeno biti najbolji saveznik SAD, Evropske unije i novog Singapura. Britanija se mora opredijeliti. Ne može se biti napola u drugom stanju”.

U nastavku je ukazao:

“Stekao sam utisak da su britanski lideri svojim biračima obećali sve. Međutim, ako Velika Britanija želi da u potpunosti pređe na transatlantsku politiku – onda to treba i da proglasi. Samo, u tom slučaju će to značiti razilaženje sa EU povodom pravila saradnje i dostupa tržištu Unije”.

Makron je naglasio da Francuska želi “dobre i mirne odnose sa Velikom Britanijom.”:

“Ja sam za zajedničke ciljeve i zajedničku sudbinu. Nadam se da se u ovome sam slaže Boris Džonson, a vjerujem da i Britanci ovako razmišljaju. Mi ćemo, u svakom slučaju, ostati saveznici. Historija i geografija se nisu izmijenile, pa ne mislim da Britanci imaju sudbinu različitu od naše”.

(Fakti)

Show More

Related Articles

Back to top button