iranvijesti

Iran: Pompeove optužbe su ratnohuškačke laži

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif nazvao je “ratnohuškačkim lažima” komentare državnog sekretara SAD-a Mikea Pompea, koji tvrdi da je Al Qaida uspostavila novu bazu u Iranu, i podsjetio da su svi teroristi napada 11. septembra došli iz “omiljenih Pompeovih zemalja”.

Pompeo je jučer izjavio kako je teroristička grupa uspostavila bazu u Iranu i da su iranske vlasti od 2015. godine dozvolile slobodnije kretanje lidera Al Qaide u toj zemlji.

On je izjavio da je Vlada Irana pružila sigurno utočište i logističku podršku operativcima Al Qaide, kao što su lične karte i pasoši, što je, navodno, omogućilo grupi da “centralizuje svoju vlast u Iranu”.

Portparol misije Irana pri UN Alireza Miryousefi također je odbacio komentare Pompea kao “besmislene i lažne optužbe”.

Stručnjaci za terorizam također su izrazili skepticizam povodom Pompeovih optužbi, i naglasili da je pretjerivanje tvrditi da je grupa učinila Islamsku Republiku novom glavnom bazom.

“Iran i `Al Qaida` su u neku ruku strateški neprijatelji. Spajanje Irana i `Al Qaide` u strateško prijateljstvo je daleko više fikcija nego stvarnost”, izjavio je analitičar Instituta za Bliski istok Charles Lister.

Prije nego što je održao svoj govor protiv Irana, odlazeći američki državni sekretar sastao se sa šefom izraelske špijunske organizacije Mossad u Washingtonu, a izvori upućeni u tematiku kazali su da se očekuje da će Pompeo ponovo optužiti Iran, ovoga puta za pružanje utočišta Al-Qaidi.

“Od označavanja Kube do fiktivnih povjerljivih podataka o Iranu i tvrdnji o Al-Qaidi: Gdin „Lažemo, varamo, krademo“ patetično završava svoju katastrofalnu karijeru s još ratnohušilačkih laži” – napisao je šef iranske diplomatije na Twitteru, dodavši da su “svi teroristi napada 11. septembra došli su iz Pompeovih omiljenih destinacija na Bliskom istoku; nijedan iz Irana”.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button