iranvijesti

Iranske snage otkrile podzemni raketni tunel na obali Perzijskog zaljeva

Glavnokomandujući eltinih iranskih snaga, Revolucionarne garde (IRGC), general Hossein Salami, otkrio je jedan od strateških podzemnih raketnih gradova koje je Iran izgradio duž svoje obale Perzijskog zaljeva.

„Naša logika je da branimo teritorijalni integritet i nezavisnost države i dostignuća islamske revolucije“ – naglasio je Salami na ceremoniji u petak, kojoj su prisustvovali admiral Alireza Tangsiri, zapovjednik mornarice Garde, kao još nekoliko visokih vojnih zvaničnika.

„Vjerujemo da naši neprijatelji ne prihvataju moć logike, nego logiku moći. Stoga, nemamo drugu opciju već da unaprijedimo svoju ofanzivnu i defanzivnu odlučnost suočavajući se s njihovim kolonijalnim zavjerama“ – istakao je zapovjednik Revolucionarne garde.

Salami ne istakao da je Garda izgradila nekoliko strateških pomorskih raketnih utvrda, gdje se drže izuzetno duge kolone projektila, kao i njihovih sistema za lansiranje.

„Projektili imaju domete od stotina kilometara, precizni su i imaju veoma visoku destruktivnu moć, i mogu prevazići neprijateljevu opremu elektronskog ratovanja“ – dodao je.

Također je rekao da su snage Revolucionarne garde Irana u potpunosti spremne za bilo kakvu hitnu operaciju, rekavši da neće oklijevati da samom početku uguše bilo kakve anti-iranske pokušaje arogantnih sila i neprijatelja.

Također je pohvalio tehnološki napredak mornarice IRGC u pogledu količine i kvaliteta, navodeći da je postignut veliki napredak u pogledu sistema za prikupljanje informacija, sistema za otkrivanje i presretanje, kao i srodnih radarskih sistema.

“Mornaričke rakete IRGC među najnaprednijima su u svijetu u pogledu borbenih misija obala-more, zemlja-zemlja, vazduh-more, more-vazduh”, istakao je Salami.

Početkom jula prošle godine zapovjednik mornarice IRGC rekao je da je Iran uspostavio kopnene i obalne raketne gradove duž obala Perzijskog zaljeva i Omanskog mora koji bi neprijatelju bili “noćna mora”.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button