bliski istokvijesti

Irak tuži SAD zbog katastrofalnog bombardovanja uranijumom

Sve više smrtnih slučajeva u Iraku koji se pripisuju različitim vrstama karcinoma i urođenih oštećenja nastalih kao posljedica napada

Iračka televizija Al-Maloomah izvijestila je o pokretanju pravnog postupka vezanog za bombardovanje usljed kojeg je Irak pogođen širokom i smrtonosnom radioaktivnom kontaminacijom.

Tužbu je 26. decembra predao Hatif Al-Rikabi, pravni savjetnik iračkog parlamenta, švedskom sudu u Štokholmu.

U tužbi se traži kompenzacija za posljedice bombaških napada koji su dva puta bili usmjereni na nekadašnja nuklearna postrojenja u zemlji 1990-ih i 2000-ih, rekao je al-Rikabi, koji je također član bagdadskog pregovaračkog tima s Ujedinjenim nacijama.

Rekao je da oružje korišteno u napadima uključuje bombe i rakete.

Irački pravni tim radi na tome da Ujedinjene nacije donesu rezoluciju koja bi obavezala Washington da plati odštetu.

Napadi na nuklearne objekte bivšeg iračkog režima, koji uključuju i jedan izraelski zračni napad 1981. godine, pogodili su zemlju takvom razinom kontaminacije da je ona do sada dovela do hiljada smrtnih slučajeva.

Smrtni slučajevi pripisani su različitim vrstama karcinoma, apopleksije i brojnih urođenih oštećenja koja su nastala kao posljedica napada.

Tokom 2004. američka vojska je također izvršila dvije masovne vojne opsade grada Faludže, koristeći velike količine municije sa osiromašenim uranijumom.

Zvanične statistike pokazuju da se do 2005.godine stopa raka u Iraku udvostručila na najmanje 1.600 na 100.000 ljudi. Prije Prvog rata u Perzijskom zaljevu 1991. godine, stopa je iznosila 40 na ​​100.000 ljudi.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button