iranvijesti

Godišnjica atentata na iranskog generala Kasima Sulejmanija

Iribina – Trećeg januara prošle godine, pored Međunarodnog aerodroma u Bagdadu, američkom bespilotnom letjelicom ubijen je istaknuti iranski antiteroristički general, šehid Kasim Sulejmani.

Na godišnjicu atentata, njegovih zasluga i uloge u borbi protiv terorizma u regionu Bliskog istoka (Zapadne Azije), ali i drugdje, prisjetili su se mnogi, u Iranu i izvan njega.

U južnom iranskom gradu Kermanu, rodnom gradu generala Sulejmanija, gdje je i ukopan, obilježena je godišnjica njegove pogibije.

Ceremonije su održane i u drugim gradovima Irana, posebno u Teheranu, no zbog koronavirusa, bile su mnogo skromnije nego što bi to bilo inače.

Generalu Sulejmaniju počast su odali i umjetnici svojim djelima, i aktivisti različitim idejama i aktivnostima.

Također, u okolnim zemljama, Iraku, Siriji, Libanonu, Jemenu, Palestini, Afganistanu i Pakistanu, odana je počast istaknutom borcu za slobodu regiona, kojeg ne nazivaju slučajno „zapovjednik srca“.

Osim zemalja u regionu, njegovog lika i djela prisjetili su se zvaničnici i građani brojnih drugih zemalja, od Rusije do Lationoamerike, osuđujući američki atentat kao čin međunarodnog terorizma.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button