svijetvijesti

Britanci planirali da krenu ka Južnom kineskom moru, ali Peking otkrio šta će ih onda snaći

Portparol kineskog ministarstva odbrane Tan Kefei upozorio je zapadne sile da ne šalju ratne brodove u Južno kinesko more, upozoravajući da bi Peking mogao da uzvrati.

– Kina vjeruje da Južno kinesko more ne bi trebalo da postane more rivaliteta velikih sila u kojem dominiraju oružje i ratni brodovi – rekao je Tan tokom konferencije za štampu u subotu.

Rekao je da “stvarni izvor militarizacije” na tom području potiče iz zemalja “izvan ovog regiona koji šalju svoje ratne brodove hiljadama kilometara od kuće da bi demonstrirali silu”.

Portparol Ministarstva odbrane obećao je da će kineska vojska “preduzeti neophodne mjere da zaštiti svoj suverenitet, bezbjednost i razvojne interese, kao i mir i stabilnost u Južnom kineskom moru”.

– Izgradnja i razvoj odbrane Kine, uvijek su bili dodatak globalnom naporu za mir. Razne države mogu ispraviti svoje predrasude i imati racionalan pogled na Kinu i njen vojni razvoj – dodao je on.

Primjedbe su uslijedile nakon izvještaja da bi najnoviji nosač aviona u Velikoj Britaniji, “HMS Kraljica Elizabeta”, mogao biti raspoređen na prostoru Južnog kineskog mora u narednim mjesecima, kao dio prve operativne misije broda.

U februaru 2019. godine, tadašnji ministar odbrane Velike Britanije Gevin Vilijamson potvrdio je da će prva operativna misija “Kraljice Elizabete” uključivati Južno kinesko more, nešto što bi trebalo dodati “pretvaranju globalne Velike Britanije u stvarnost”.

Takođe 2019. godine, izvještaji medija tvrdili su da bi nosač aviona i njegova udarna grupa trebalo da se pridruže jedinicama američke vojske i japanskih samoodbrambenih snaga u blizini japanskih ostrva Rjukju “već početkom sljedeće godine”.

Izvještaji događaja dolaze usred stalnih regionalnih tenzija na teritorijama Južnog kineskog mora, na koje osim Kine polaže pravo niz država, uključujući Filipine, Brunej, Maleziju, Tajvan i Vijetnam.

Uprkos tome što nemaju pretenzije na teritorije, SAD su takođe aktivno uključene u spor, šaljući svoja vojna plovila u Južno kinesko more na takozvane misije “slobodne plovidbe”, što izaziva oštre kritike Pekinga koji odbacuje takva djela kao “provokacije”.

(SD/Sputniknews.com)

Show More

Related Articles

Back to top button