iranvijesti

Volonteri primili prve doze iranske vakcine Coviran

SaharTV – Iran je započeo prvu fazu ispitivanja domaćih vakcina COVID-19 na ljudima nakon što je uspješno dovršio početne korake, uključujući testove na životinjama, i dobio potrebna odobrenja.

Vakcina, koju su proizveli iranski stručnjaci u Štab za izvršenje naredbe Imama Homeinija, primijenjena je u utorak na tri ceremonije u Teheranu, od kojih je prva vakcinu primila Tayyebeh Mokhber, kćerka izvršnog direktora te organizacije, Mohammada Mokhbera.

Vakcina je nazvana Coviran Barekat prema farmaceutskoj grupi koja ju je razvila.

Ukupno 56 dobrovoljaca primit će dvije injekcije u razmaku od 14 dana u prvom ispitivanju iranske vakcine na ljudima, a rezultati će biti objavljeni 28 dana kasnije.

Vakcina je inaktiviranog tipa, napravljena od virusa koji je oslabljen ili ubijen hemikalijama.

Mokhber je rekao da pored vakcine Coviran Barekat, Štab za izvršenje naredbe Imama Homeinija prati proizvodnju vakcine na još šest načina.

“Od naredne dvije ili tri sedmice spremni smo proizvoditi 1,5 miliona doza vakcine protiv koronavirusa u Iranu mjesečno,” rekao je ministar zdravstva Saeed Namaki danas, i napomenuo da je Iran bio prva zemlja u Aziji koja je proizvela vakcinu, i da već 100 godina proizvodi vakcine.

Iranski naučnici su među vodećima u trci za razvoj sigurnih i efikasnih vakcina čiji je cilj zaustaviti širenje visoko zarazne respiratorne bolesti.

Teheran je prošlog mjeseca rekao da se osam vakcina protiv Covid-19, koje se razvijaju u Iranu, našlo na listi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) s 48 perspektivnih vakcina.

Show More

Related Articles

Back to top button