bliski istokvijesti

Saudijska aktivistica osuđena na pet godina zatvora zbog borbe za prava žena na vožnju

Sahar TV- Saudijski sud u ponedjeljak je osudio uglednu aktivisticu za ženska prava, Loujain al-Hathloul, na pet godina i osam mjeseci zatvora, javili su lokalni mediji, na suđenju koje je izazvalo međunarodne osude.

Hathloul (31), je u zatvoru od  2018. nakon njenog hapšenja, skupa s najmanje desetak aktivistica za ženska prava. Presuda, o kojoj su izvijestile saudijske novine Sabq i al-Shark al-Awsat, predstavlja novi izazov princu prestolonaslijedniku Mohammedu bin Salmanu u odnosima s novoizabranim američkim predsjednikom Joeom Bidenom, koji je nazvao Rijad „izopćenikom“ na polju ljudskih prava.

Hathloul je optužena zbog pokušaja promjene saudijskog političkog sistema i nanošenja štete nacionalnoj sigurnosti, javili lokalni mediji. Sud je umanjio kaznu za dvije godine i 10 mjeseci, vrijeme koje je Hathloul  već odslužila u pritvoru otkako je uhapšena 15. maja 2018. godine.

Eksperti Ujedinjenih nacija za ljudska prava pozvali su na povlačenje optužbi protiv nje, i skupa s vodećim grupama za ljudska prava i poslanicima u Sjedinjenim Državama i Evropi, pozvali su na njeno oslobađanje.

Hapšenje ženskih aktivistica desilo se kratko prije i nakon što je kraljevstvo ukinulo zabranu vožnje za žene, što su brojni aktivisti dugo vremena tražili, u okviru reformi koje je uveo princ Salman koje su također praćene gušenjem nezadovoljstva i čistkama u borbi protiv korupcije.

Presuda Hathloul uslijedila je tek nešto manje od tri sedmice nakon što je sud u Rijadu osudio američko-saudijskog fizičara Walida al-Fitaihija na šest godina zatvora, uprkos američkom pritisku da bude oslobođen, u slučaju koji su grupe za ljudska prva nazvale politički motiviranim, prenosi Reuters.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button