iranvijesti

Iran upozorava na masivan odgovor u slučaju prisustva izraelskih podmornica u regionu

SaharTV – Iran se neće ustručavati dati “snažan i masivan” odgovor na bilo koju izraelsku podmornicu u Perzijskom zaljevu, rekao je iranski zastupnik, nakon što je Washington Post tvrdio da Tel Aviv šalje jednu u strateške vode.

“Izrael mora znati da će naš odgovor na agresiju na našu nacionalnu sigurnost biti snažan i masivan”, citiran je glasnogovornik Odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku iranskog parlamenta Abolfazl Amouei.

U srijedu je Post izvijestio da je izraelska podmornica krenula prema Perzijskom zaljevu kao upozorenje Iranu i da se Izrael priprema za bitku usred rastućih neprijateljstava.

U obraćanju katarskoj mreži Al Jazeera, Amouei je rekao, “Izrael traži izgovore da regiju uvuče u napetost koja stvara haos u posljednjim danima Trumpovog predsjedništva.”

Hidai Zilberman, glasnogovornik izraelske vojske, nedavno je rekao saudijskoj agenciji Elaph da Izrael prati iranska kretanja po regiji, a izraelske podmornice tiho “plove svuda”.

Ranije ovog mjeseca američka vojska poslala je dva bombardera B-52H na Bliski istok. Takođe je vratila nosač aviona USS Nimitz nazad u Perzijski zaljev zajedno s drugim ratnim brodovima.

Kontraadmiral Alireza Tangsiri, zapovjednik mornarice iranske Revolucionarne garde (IRGC), rekao je da su sve iranske snage, uključujući mornaricu IRGC, u potpunosti spremne odgovoriti na svaku prijetnju.

U svom intervjuu, Amouei je rekao da je poslao jasnu poruku da će, ako izraelska podmornica stigne u Perzijski zaljev, “to biti nevjerovatna meta.”

Zastupnik je također upozorio susjedne arapske zemlje da bi im približavanje Izraela iranskim granicama moglo stvoriti probleme, misleći na obližnje zemlje koje su u proteklim mjesecima potpisale sporazume o normalizaciji odnosa s cionističkim režimom Izraela.

Show More

Related Articles

Back to top button