bliski istokvijesti

Hamas od Turske traži da ne normalizuje odnose s Izraelom

SaharTV – Dok u Turskoj kruže vijesti o slanju turskog ambasadora u Tel Aviv, palestinski pokret otpora zatražio je od Erdogana da ne normalizuje odnose s cionističkim režimom i da odabere borbu protiv njega.

Mediji javljaju da Turska bira novog ambasadora kojeg će poslati u Izrael, nakon nekoliko godina zamrznutih odnosa. Također, posljednji govori turskog predsjednika pokazuju da on nije veliki protivnik normalizacije odnosa s tim režimom, osim ličnih žalbi koje ima na račun izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Sve to zabrinulo je Palestince da bi i Turska mogla normalizovati odnose s Tel Avivom, te je palestinski pokret otpora sa sjedištem u Gazi – Hamas, poslao pismo Ankari u kojem se protivi odluci Turske.

Šef političkog ureda Hamasa, Ismail Hanije, u pismu ističe da bi normalizacija odnosa s Izraelom zadala brojne udarce islamskom svijetu, te od Erdogana traži da odabere opciju borbe protiv njega.

Palestinski zvaničnik napisao je kako normalizacija odnosa između arapskih i islamskih zemalja i Izraela ima koristi samo za režim u Tel Avivu, ali ne i za te zemlje.

Show More

Related Articles

Back to top button