bihvijesti

Naida Hota-Muminović, prva ministrica s hidžabom u Sarajevu

Nova ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo bit će aktuelna direktorica Bošnjačke gimnazije u Sarajevu Naida Hota-Muminović, na prijedlog Naroda i pravde.

Hota-Muminović, koja je prva ministrica s hidžabom u Vladi KS, u razgovoru za Klix.ba rekla je da su izazovi u kojima se obrazovni sistem u KS, ali i u BiH generalno, nalazi zaista veliki.

“Ispred mene je jedna velika želja da unaprijedimo naš odgojno-obrazovni sistem u Kantonu Sarajevo, ali i u čitavoj BiH. Ja u obrazovnom sistemu zaista vidim velike prilike i šanse za razvoj kako kantona tako i BiH. S te pozicije, rado prihvatam izazov i kandidaturu za buduću ministricu predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Vladi KS”, rekla je Hota-Muminović.

Istakla je da je, uzimajući u obzir set mjera nove Vlade KS, koje su već predložene, dvije godine relativno prihvatljiv period u kojem se mogu početi raditi konkretne stvari na reformi obrazovanja.

Kao jedan od prioriteta koji zahtijeva hitno rješavanje, buduća ministrica je navela pitanje opće pismenosti naših učenika.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održani su 15.novembra.

Komisija za izbor i imenovanja i administrativna pitanja održala je danas sjednicu na kojoj je donijela Odluku o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo.

Prisutni članovi komisije su Odluku o potvrđivanju Vlade donijeli jednoglasno.

Podsjećamo, Admir Katica (NIP) je novi ministar unutrašnjih poslova, Adnan Delić (NIP) ministar privrede, Adnan Šteta (SDP) ministar saobraćaja, Davor Čičić (SDP) ministar finansija, Enver Hadžiahmetović (NIP) ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KM, Haris Vranić (SDP) ministar zdravstva, Ivana Prvulović (NIP) ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, Lejla Brčić (Naša stranka) ministrica pravde i uprave, Melika Husić-Mehmedović (kandidatkinja Kluba samostalnih zastupnika) ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih, Naida Hota-Muminović (NIP) ministrica odgoja i obrazovanja, Omer Osmanović (NIP) ministar za boračka pitanja, Samir Avdić (NIP) ministar kulture i sporta.

(Iribina/Klix/Avaz)

Show More

Related Articles

Back to top button