bliski istokvijesti

Sirija: Organizacija za zabranu hemijskog naoružanja postala američka geopolitička igračka

SaharTV – Zamjenik ministra vanjskih poslova Sirije zatražio je da se zatvori slučaj o hemijskom naoružanja Sirije i rekao da je Organizacija za zabranu hemijskog naoružanja postala igračka u rukama SAD i njegovih saveznika.

Sirijski zvaničnik, koji je i stalni predstavnik te zemlje u UN-u, Bašar Al-Džafari, je na jučerašnjoj video-sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji zatražio da se konačno zatvori slučaj hemijskog naoružanja u toj arapskoj zemlji.

On je naglasio da je Sirija izvršila sve obaveze pristupanja konvenciji o zabrani hemijskog naoružanja 2013.god, te je zatražio da se njegova zemlja izuzme iz političkih igara i pogrešnog medijskog izvještavanja o toj temi.

„Organizacija za zabranu hemijskog oružja je postala sredstvo geopolitičke igre pod vodstvom SAD i njegovih saveznika. Prema tome, umjesto da bude odani čuvar sprovođenja konvencija o zabrani hemijskog naoružanja, daleko od politiziranja i polarizacije, postala je sredstvo za stvaranje pritiska na svoju članicu (Siriju), u pravcu služenja neprijateljskim planovima koji na meti imaju sirijsku vladu“ – rekao je Al-Džafari.

On je također ukazao na to da zapadne zemlje i dalje nastavljaju podržavati i finansijski pomagati terorističke grupe u Siriji.

Show More

Related Articles

Back to top button