iranvijesti

Iran osuđuje šutnju Međunarodne agencije za atomsku energiju zbog šutnje u vezi atentata

SaharTV – Iranski ambasador i stalni predstavnik u međunarodnim organizacijama u Beču snažno je osudio šutnju Međunarodne agencije za atomsku energiju povodom atentata na njenog nuklearnog naučnika Mohsena Fakrizadea.

Kazem Gharibabadi, kao odgovor na primjedbe generalnog direktora IAEA-e da niko, počevši od Irana, ne bi imao šta dobiti od okončanja inspekcija nuklearnih postrojenja, rekao je: “Na prvom mjestu, očekuje se da će IAEA jasno iznijeti svoj stav o terorističkom činu i najoštrije osuditi taj čin “.

“IAEA ima neposrednu i temeljnu odgovornost za incident”, rekao je novinarima.

Iranski visokopozicionirani diplomata dodao je:

“S obzirom na to da je Iran zemlja koja ima najviše inspekcija i ima najtransparentniji nuklearni program ispunjavajući razne obaveze, a njenim naučnicima se prijeti ili se oni ubijaju, a nuklearna postrojenja također napadaju ili sabotiraju, agencija ima neposrednu i osnovnu odgovornost. ”

Fahrizadeh, ugledni naučnik u iranskoj nuklearnoj i odbrambenoj industriji, ubijen je u terorističkom napadu u regiji Absard u provinciji Teheran u petak popodne.

Odgovarajući na pozive iranskih članova parlamenta da okončaju dodatne inspekcije Agencije nakon ubistva vrhunskog nuklearnog naučnika, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi rekao je u ponedjeljak Francuskoj agenciji za štampu (AFP):

“Razumijemo nelagodu, ali u isto vrijeme je jasno da niko, počevši od Irana, ne bi imao što dobiti od smanjenja, ograničenja ili prekida onoga na čemu radimo zajedno s njima. ”

Iranski parlament pozvao je da se ukinu dodatne inspekcije  njegovih nuklearnih postrojenja u okviru tzv. Dodatnog protokola, nakon što je izvršen atentat na istaknutog nuklearnog fizičara.

Iranske vlasti saopštile su da su jasni tragovi cionističkog režima Izraela u atentatu.

Show More

Related Articles

Back to top button